Csaták

Fajti Hrib

A 6. Isonzo csatában az olasz támadás 20 kilométerrel hátrébb szorította a Monarchia védelmi vonalait. A Karszt-fennsík nyugati pereméről a fennsík középvonalára kellett visszavonulni, ahol hevenyészve kiépített állásokban megszilárdult a védelem. A front egyik frekventált pontja volt északon a Fajti Hrib magaslat kettős kúpja. A nyugati magaslat olasz kézen volt, a keleti a Monarchia ellenőrzése alatt. 1916 augusztusától 1917 októberéig húzódott itt a front. Eközben az olasz haderő öt alkalommal indított sikertelen offenzívát a Monarchia állásai ellen.

Az offenzívák szüneteiben sem volt csend a frontszakaszon. A túlnyomó olasz fölény a tüzérségi eszközök tekintetében főleg abban mutatkozott meg, hogy folyamatosan tűz alatt tartották a frontszakaszt. Az itt védelemben lévő csapatok (szinte végig a VII. hadtest 17. hadosztálya) a csatamentes napokon is véres veszteségeket szenvedett el a folyamatos tüzérségi tűztől. A megpróbáltatásokat fokozta, hogy a terület adottságai következtében csak kezdetleges állásokat tudtak kiépíteni, amelyek a tüzérségi tűzben folyamatosan rombolódtak. A köves tájban csak sekély futó- és lövészárkokat sikerült kimélyíteni. Másik súlyos gond volt a vízhiány. A katonák rengeteget szenvedtek itt.

A bemutatott képeken jól látszik az amúgy is kopár táj, amely teljesen élettelenné vált a tüzérségi tűzben. Az állásokban a katonák jó esetben is csak mell magasságik voltak takarásban. Állni nem lehetett az árkokban. A pihentetésre, az ellenséges tűz előli védelemre a felszín víznyelőit és természetes barlangjait, kavernáit lehetett használni. Ezeknek a mélyedéseknek a holt terében lehetett meghúzódni, miközben a frontvonaltól távolabb eső oldalt az ellenséges tűz folyamatosan verte.

A frontszakaszhoz kapcsolódó jelvény a 46. gyalogezredé. Ők az említett 17. hadosztály kötelékébe tartoztak. A jelvény a Fajti magaslatán őrködő sast ábrázolja. A háttérben a fennsík lábánál futó Wippach patak kanyarog. Távolabb Görz városának tornyai látszanak. A másik jelvény az ugyanebbe a hadosztályba tartozó 61. gyakogezredé. Ezen egy láncait széttépő alak van a középpontban, szintén a Karszt dombjai között térdepelve.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x