Csaták

A Hermada hegy védelme 1917 nyarán

A 35. hadosztály ezredei a Nagy Háború első felében az orosz fronton szolgáltak. 1917-ben kerültek át az Isonzó frontra. Az év nyarán a Doberdó tengerparti részén álltak védelemben. Az őszi nagy áttörés időpontjában a Bainsizza-fennsíkon harcoltak. A 63. gyalogezred jelvényén olvasható Hermada és Dol-Kal feliratok e két epizódot örökítették meg. Most a Hermada védelméről írok néhány sort.

A 10. Isonzo csata egyik fő támadási iránya Trieszt elfoglalására irányult. A Karszt-fennsík tehát ismét komoly ostromot állt ki. Ezúttal a tenger mellett húzódó útvonalak mentén is próbálkoztak az olaszok. A fennsík déli oldalának kiemelkedő pontja volt a Hermada magaslat. Az ellene irányuló támadást az orosz frontról frissen átdobott 35. hadosztály védte ki. Május 23-28 között Medeazza településig sikerült a támadó olaszoknak előre nyomulniuk. Az elért nem túl jelentős területi nyereséget a 35. hadosztály (benne a 63. gyalogezred) ellentámadása eliminálta. Június 4-én a front ismét a Jamiano-Flondar vonalra került vissza. 5-én és 6-án újabb olasz támadások indultak, de ezek már nem tudták a megerősödött osztrák-magyar védelmet megrendíteni. Az olasz veszteségek ezen a frontszakaszon többszörösen felülmúlták a védőkét.

A 63. gyalogezred május 26-án érkezett StDanielbe vasúton. Június 3-ra települt át két zászlóalja Medeazza körzetébe. A másnapi ellentámadásban a két zászlóalj is részt vett és kitüntette magát.  Ezt követően a harcok ezen a frontszakaszon alábbhagytak, de a kialakult frontvonal megerősítését a szembenállók kölcsönösen akadályozták kisebb-nagyobb vállalkozásokkal. A mellékelt térkép mutatja a hegy elhelyezkedését és az említett településeket is.

A 11. Isonzó-csatában augusztus 18 után a Hermada körzet ismét erős olasz támadásoknak volt kitéve. A 63-asok ekkor Flondar település mellett harcoltak a legsúlyosabb harcok a trieszti vasútvonal alagútjának birtokáért folytak ekkor. Jamiano mellett a 17. század sikeresen reteszelt el egy olasz betörést. A század két altisztje is arany vitézségi érmet kapott a védelem sikeres irányításáért. 21-re az ezred harcos állománya rendkívül lecsökkent a veszteségek miatt. De ezen a napon is sikerült egy olasz támadást kivédeni Flondar mellett. Ennek a napnak a hőse Franek Frigyes főhadnagy volt, aki teljesítményéért később a Katonai Mária-Terézia Rend lovagkersztjét kapta.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x