Különleges egységek

“China” tüzér ütegek

A China ütegekről viszonylag keveset lehet tudni. Én legalábbis alig tudtam meg valamit. A Magyar tüzér című kötetet végigböngészve a következők derültek ki róla. 1914-ben a Skoda gyár exportra előkészített ismeretlen mennyiségű és összetételű löveganyagot. Ezeket részben Törökországnak, részben Kínának kellett volna leszállítani. A háború elvágta a Monarchiát ezektől a kereskedelmi partnerektől. Így a kész lövegekből újabb tüzér ütegeket szereltek fel. Azt is tudjuk, hogy a tüzérség fejlesztése folyamatos volt a háború alatt. Ez többszöri átszervezéssel, teljesen új ezredek létrehozásával járt. A szóban forgó lövegeket viszont nem egyben, hanem több, feltehetőleg már létező tüzér egységhez szétosztva alkalmazták. Ezek állományát bővítették újabb ütegekkel. Az üteg a tüzérség század szintű egysége.

A fellelhető információk szerint voltak tábori ágyúk, tarackok és hegyi ágyúk is a készletben. Az új tábori ágyús ütegek közül kettőt találtam meg: 5/5 és 6/5 jelöléssel. Ezek a Karszt-fennsíkon voltak elhelyezve. Egy harmadik hegyi ágyús üteg 1/3 hadrendi számmal Tirolban volt. Az ebben a bejegyzésben látható egyik jelvény egy tábori tarackos egységé. Látható, hogy különálló ütegekről van szó, de valamilyen oknál fogva mindnél zárójelben odaírták, hogy China. Mindebből tehát az következne, hogy China tüzér ezred vagy osztály nem létezett, csak ütegek. Hozzá kell ehhez még tenni, hogy a háború elejéről származnak ezek az információk. A doberdói alkalmazás például az 1915 nyár eleji első és második Isonzo-csata időpontjához készült vázlatokon látható. Vagyis akkor, amikor a fejlesztések elindultak. Ez amolyan tűzoltás volt, mindenhová küldtek erősítést, ahol szükség volt rá. A tüzérséget ekkor még többnyire eleve ütegekre bontva alkalmazták az eszköz- és létszámhiány miatt.

A China megkülönböztető jelző minden esetre fennmaradt, erről tanúskodik a két jelvény és a tábori lap is. A lapon egy hegyi ágyút látunk, és a felirat China üteg, sorszám nélkül. A kisebb, kerek, sárkányos jelvény FHB 1 felirata 1. tábori tarackos üteget jelent. A másik, zászlós jelvényen 1. China tábori ágyús osztály olvasható. Ezek a feliratok ellentmondanak a fenti megállapításoknak, és valamiféle China megnevezésű nagyobb tüzér egység meglétére utalnak. Sajnos, ennek semmi nyomát nem találtam. Ha formailag meg is alakult egy ilyen osztály vagy ezred, azt ütegekre szétszedve alkalmazták, ez egészen bizonyosnak tűnik. Később pedig vélhetőleg beolvadtak a létrehozott tüzér ezredekbe. Ha létezett is valamilyen magsabb egység, az legfeljebb a tüzérség zászlóalj szintű egysége, vagyis osztály lehetett. A háború elején ugyanis még nem léteztek vegyes tüzér ezredek: a tarackos és ágyús egységek elkülönítve szerepeltek. Tehát a két jelvény egyértelműen két különböző tüzér alakulatra vonatkozik.

A tábori ágyús jelvényen a Kínai Köztársaság 1912-től használt két zászlója látható. A tarackos jelvényen a sárkány ősi kínai szimbólum, a béke, jólét és prosperitás jelképe.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x