Különleges egységek

Dragonyosok

Különleges egységek közé a dragonyosok történelmi tradícióik révén kerülhetnek. A Monarchia haderejében korábban többféle lovas csapatnem működött. Ezek eltérő fegyverzettel rendelkeztek és más taktikai feladatok végrehajtására képezték ki őket. 1867 után a nehézlovas vértes és a könnyűlovas svalizsér fegyvernemek megszüntetésével párhuzamosan a megmaradó három lovas fegyvernem fokozatosan egységes felszerelést és fegyverzetet kapott. Ezek a dragonyosok, az ulánusok és a huszárok voltak. Egyre inkább csak a külsőségekben, főleg az egyenruhában és a fejfedőkben különböztek egymástól. Vagyis egyformán karabéllyal, pisztollyal és egységes karddal szerelték fel őket.

A dragonyosok eredetileg lovon szálított gyalogos katonák voltak, az igazi csatadöntő nehézlovasok a vértesek voltak. De a dragonyosok is a nehézlovassághoz tartoztak. Ez leginkább a legénység és a lóállomány válogatásánál jelent meg: a nagyobb termetű lovasokat és lovakat sorozták be a dragonyosokhoz. Még egy másik megkülönböztető sajátossága volt a fegyvernemnek, a nemzetiség. A Nagy Háború kezdetén hadrendben álló 15 dragonyos ezred többsége főleg cseh nemzetiségű volt. Mindössze kettő volt zömében német és egy-egy szlovén illetve ruszin. A tisztállomány persze sokkal színesebb volt, a dragonyos tiszti beosztás nagyon nagy presztizzsel bírt a társadalomban, az arisztokrácia köreiben is.

Ennek a megbecsültségnek szólhatott a dragonyos fegyvernemi jelvény is. A csatajelenet egy halálos csapásra készülő tarajos sisakos dragonyost ábrázol lován. A bejegyzéshez tartozó két fényképen is a sisak a leginkább feltűnő viselet. A vastag, bélelt, rövid kabát, a csizma, a felszerelési tárgyak a másik két lovas fegyvernemnél is hasonlóak voltak. A nadrág buzérvörös, a mente világoskék volt. A dragonyos sisak fekete, aranyozott díszítéssel. A tábori sapka, amit a sisak helyett többnyire viseltek, szintén egységes buzérvörös volt. Csak feltételezem, hogy amikor gyalogságként alkalmazták őket, akkor került fel a sisak helyett a sapka. Kérném is az olvasók segítségét, hogyha tudja valaki, milyen alkalmakkor viseltek a lovas katonák sisakot (csapkát, csákót)? Gonolom, hogy nem csak díszelgéskor. A dragonyosokról további részleteket itt lehet olvasni.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x