Hadvezérek, személyiségek

Ottó

1912 november 20-án született, még Ferenc Ferdinánd életében. A későbbi IV. Károly magyar király (I. Károly osztrák császár) legidősebb fia. Születésekor harmadik várományosa volt a trónnak. Rövid idő alatt trónörökössé lépett elő, és élete folyamán a legitimista körök mindig is mint törvény szerint következő uralkodóra tekintettek rá, bár 1961-ben trónigényéről lemondott.

Ottónak természetesen a Nagy Háborúban nem volt szerepe. De a hátország hangulatát az 1916 decemberében trónra lépő Károly és családja népszerűsége jelentősen javította. Ottó mint trónörökös a 17. közös gyalogezred tulajdonosa lett. Károly és családja a Habsburg dinasztia hatalmának fenntartása szempontjából megfelelő családnak tűnt. Nem rajtuk múlott a Habsburg Birodalom felbomlása.

A fiatal császár és családja népszerűségét mutatja, hogy nagy számban készült a család tagjairól sapkajelvény és egyéb propagandaanyag is. Csak a trónörökös Ottó arcmásával is három különböző jelvényt ismerünk. Ezek egyike, talán a legismertebb ennek a bejegyzésnek a tárgya. Ugyanennek a jelvénynek a képe díszíti a mellékelt levélzárót is.

Ottó életpályáját itt nincs alkalom ismertetni. Aktív politikai pályafutása leginkább az európai integráció elősegítésére irányult. Magyar szempontból jelentős kezdeményezése a Páneurópai Piknik megszervezése volt, amely fontos szerepet kapott a vasfüggöny lebontásában és a kelet-európai országokban lezajlott rendszerváltásban. 2011 július 4-én hunyt el. Holtteste a bécsi Kapucinus Kriptában nyugszik, a Habsburg-ház többi nagy alakja, uralkodók és hercegek mellett.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x