Viselési fotók

BHIR 4 3. zlj.

A bosnyák csapatokról eddig méltatlanul kevés szó esett. Főleg azért, mert a délszláv államokból viszonylag kevés információhoz jutok, kapcsolatom nem nagyon van. Pedig a boszniai ezredek fontos szerepet játszottak a Nagy Háború során a Monarchia hadseregében. Ennek a bejegyzésnek a tárgya a 4. boszniai gyalogezred 3. zászlóaljának jelvénye.

Szándékosan nem bosnyák ezredet írok, mert hogy éppen a jelvény felirata is mutatja, Bosznia és Hercegovina tarka etnikai összetételét. A „svjetski rat” felirat ugyanis horvát nyelven van, és világháborút jelent. A 4-es ezred nem is boszniai, hanem hercegovinai volt, és zömmel horvát nyelven beszélt. Ennek ellenére, ahogyan a jelvény is mutatja, egyenruhájuk egységes volt, leginkább jellegzetes darabja a fejfedő, a fez. Ezt egyformán viselte valamennyi nemzetiség a boszniai és hercegovinai ezredekben és egyéb egységekben.

A bejegyzéshez felhasznált képen látható katonák pontos csapatbeosztását nem tudni. Lehettek akár a 4. ezred katonái is. Az ezred parancsnoksága Hercegovina legfontosabb városában a horvátok és bosnyákok által egyaránt lakott Mostarban volt. A 3. zászlóalj az ezred kikülönített zászlóalja volt. Ők békeidőben Mostarban voltak, míg a többi zászlóalj Triesztben. A zászlóalj a 13. hegyi dandárba volt beosztva, amely a háború nagyobb részében a 18. hadosztály része volt. Előbb Galíciában majd az olasz fronton kerültek bevetésre.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x