Viselési fotók

4. honvéd ágyús ezred

A honvéd tüzérség felállítása közvetlenül a Nagy Háború előtt kezdődött csak el. Az első tábori ágyús osztályokat 1913-ban alapították. Közöttük volt a 4. számú is, amelynek parancsnoksága Nyitra városában volt. 1914-ben szervezték ezredekké az osztályokat 4-4 üteggel. A frissen alakult tüzér egységek állományának magját a közös ezredekből átvezényelt legénység adta.

A mozgósítás után a 4. honvéd tábori ágyús ezredet a 37. hadosztály tüzér dandárjába osztották be. A dandár másik ezrede a 13. tábori ágyús ezred volt. Később persze a honvéd hadosztályokban is megszervezték a tarackos ezredeket és a nehéztüzérséget is. Ezek legénységének egy részét sokszor a korábban felállított ágyús ezredektől vették el. A 4-es tüzérek a későbbi átszámozások után is megtartották eredeti számozásukat is. Ez látható ezen az 1916-os jelvényen. Ugyanezzel a motívummal készült egy 1918-as jelvény is: akkor is négyes honvéd tüzéreknek nevezték magukat.

A jelvényen látható fő motívum a tábori ágyú. Ennek megfelelő fotót használtam a bejegyzéshez. Ezen jól látszik a lövegcső hátrasiklása tüzelés után. A kép persze lőgyakorlaton készült.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x