Sapkajelvényes lapok

83. gyalogezred

Ez a bejegyzés elsősorban azt szeretné illusztrálni, hogy a sorozatban gyártott jelvények között az egyes gyártási sorozatok eltérőek lehetnek. A bemutatott mindkét zászlójelvényt az ARKANZAS cég gyártotta Budapesten. A zászlók színe a közös gyalogezredek hajtókaszínét mutatja. A jelvénytestek vagy aranyozottak, vagy ezüstözöttek voltak. Hogy melyik, ez viszont a köpenygombok színétől függött. A mi példánk a 83. gyalogezred hajtókája sötétbarna, a gombok pedig ezüst színűek voltak.

Látható, hogy a bemutatott két jelvény színezése jelentősen eltér. A leginkább látványos az egyik jelvény fényes felülete a másik tompább, matt felülethez képest. Ez az eltérés minden bizonnyal egy gyártási hiba következménye lehet. A leggyakrabban előforduló matt példányok mind teljesen elveszítették csillogó fényüket. Egy másik sorozat viszont jól sikerült, a zománcozás ebben az esetben a megszokott fényes, világító szép. Sajnos, éppen ez a kisebb példányszámú, és csak ritkán lehet ezzel a változattal találkozni.

Szintén gyakori eltérés, hogy a jelvénytest aranyozása vagy ezüstözése lekopik. Mivel a jelvénytest alap rézötvözetből (tombak) készült, ezért az aranyozás hiánya nem túl feltűnő. A mi esetünkben viszont ezüstözést kellene látnunk, ami viszont teljesen eltűnt, az alap tombak szín látszik a zászlórúdon és az ezredszámon is. Az ezüstözés könnyen lekopott, így gyakran láthatunk „helytelenül” sárga színű számokat az ezüstözött helyett más ezredek esetében is. Gyakori, hogy a jelvény hátoldalán kisebb foltokban megmarad az ezüstözés, még ha a másik oldalon le is kopott. A matt színű jelvények hátán vésett aláírás olvasható (Farkasobl, vagyis Farkas főhadnagy). A fényes példányok hátán a szokásos gyártójel látható. A számok formája sem teljesen egyező. Ez is mutatja, hogy két eltérő szériáról van szó.

Csak néhány olyan levelezőlap készült, amelyet az ezred zászlójelvényével díszítettek. Ez a pompás darab Csiszér Gábor barátom gyűjteményéből származik.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x