Loading...
Sapkajelvényes lapok

2. tiroli tartományi lövészezred

Tirol Ausztriában különleges státuszt élvezett. Ennek történelmi okaira itt most nem térek ki. A Nagy Háború szempontjából fontos, hogy voltak területvédelmi egységek, amelyek körzetenként szerveződtek zászlóaljakba. Ezeket nem vezényelték el Tirol határvidékeiről. Voltak ugyanakkor az osztrák-magyar általános regula szerinti sorezredek (ők voltak a császárvadászok) és lövészezredek is. Mindkét csapatnemből négy-négy ezred. A tiroli lövészek második ezrede volt a bozeni.

A 2-es tiroli lövész ezred 1915 nyaráig a 30. hadosztályban harcolt a keleti fronton. Az olasz támadás után került vissza Tirolba a XV. tiroli honvédelmi hadtestbe. Átszervezések és átnevezések után a tiroli lövészeket, akkor már császárlövészeket a tiroli császárlövész hadosztályba osztották be, mind a négy ezredet. 1918 nyaráig Tirolban harcoltak különböző frontszakaszokon.

Az ezred jelvénye a hegyi csapatok szimbólumát a gyopárt mintázza. A körirat az ezred elnevezését és 1914-15 évszámot írja le. A háttérként használt levelezőlap a testvérezredé, a trienti 1-eseké volt.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x