Hadvezérek, személyiségek

Frigyes főherceg tábornagy

A Habsburg-Lotaringiai ház tescheni ágából származott. Unokája Károly főhercegnek, aki Teschen első hercege volt. 1856-ban született, és apja és nagybátyja halála után ő örökölte a Teschen hercege címet. Öccse Jenő főherceg a Német Lovagrend nagymestere és a Nagy Háború sikeres parancsnoka volt.

Frigyes főherceg katonai pályafutását 1871-ben kezdte a tiroli császárvadász ezred hadnagyaként. Elvégezte a vezérkari akadémiát, majd gyorsan emelkedett a ranglétrán, 1979-ben, 23 évesen már ezredes, 1882-ben vezérőrnagy. katonai kitüntetésekkel is elhalmozta az uralkodó. Ferenc József trónralépésének 50 éves jubileuma alkalmából megkapta a gyémántokkal ékesített katonai érdemkeresztet. 1905-től a császári és királyi haderő főfelügyelője lett, 1907-től az osztrák Landwehr főparancsnoka. Ferenc Ferdinánd trónörökössel kialakult családi konfliktusa miatt 1914-ben fontolgatta nyugállományba vonulását. A trónörökös halála után Ferenc József Frigyest, mint a haderő rangidős főhercegét a főparancsnoki poszttal bízta meg.

Frigyes főherceg jórészt formális és protokolláris szerepet játszott a domináns természetű hötzendorfi Conrad vezérkari főnök mellett. Ő maga nem szólt bele a vezérkar munkájába, és döntéseit támogatta. Conradnak a német vezérkarral kialakult vitáiban is közvetítőként lépett fel. Bár a hadműveleti irányításban nem vett részt, rendszeresen látogatta a csapatokat. Látogatásai protokolláris eseményként komoly szerepet játszottak a hadsereg moráljának fenntartásában, javításában. Érdemeit az uralkodó a legmagasabb kitüntetésekkel ismerte el. Megkapta a Katonai Érdemkereszt gyémántokkal ékesített I. osztályát, a Nagy Katonai Érdemérmet és a Katonai Mária Terézia-rend nagykeresztjét. 1914 decemberében tábornaggyá léptették elő.

Ferenc József halála után Károly császár és király maga lépett a hadsereg főparancsnoki pozíciójába, és Frigyes főherceg helyettes főparancsnok lett. Az új főparancsnok 1917 elején az addigi katonai vezetésben személycseréket hajtott végre, leváltotta Conrad vezérkari főnököt. Rendelkezési állományba helyezte Frigyes főherceget is. 1918 december 1-től nyugállományba került. A háborút követően a tescheni Habsburg ág vagyonának túlnyomó részét az utódállamok elkobozták, csak magyarországi birtokai maradtak meg. Magyaróváron halt meg 1936-ban. A magyar állam hatalmas pompával, a nemzetközi arisztokrácia számos tagjának részvételével rendezte meg a temetési szertartást.

Frigyes portréja az uralkodó mellett elsőként jelent meg a katonák sapkáján. Ezt a két jelvényt már az 1914-es szabályzat szerint is lehetséges volt viselni, miközben minden más jelvény viseletét megtiltották. A jelvény 1915-re dátumozott. Az uralkodói portréhoz hasonló kialakítású jelvény feltehetőleg az egyik legnagyobb példányszámban készített darab volt. Ma is könnyű beszerezni.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x