Sapkajelvényes lapok

32. gyalogezred (2.)

A 32-es közös gyalogezred Budapest házi ezrede volt. A névadó Mária Teréziáról, és az ezred jelmondatáról már írtam korábban. Itt most az ezred hajtóka színéről és az Arkanzas cég zászlójelvényéről lesz szó.

A Monarchia sorezredeit egymástól a ruházat három látványos elemével különböztették meg. Az egyenruha zubbonyának gallérjára, a hajtókára különböző színű posztó rátéteket varrtak. Ezeken kaptak helyet a rangjelzések is. Ugyanilyen színű rátét volt a zubbony mandzsettáján is. A 102 gyalogezred megkülönböztetéséhez azonban túl sokféle színre lett volna szükség. Ezért a zubbonyra varrt gombok színe volt a második megkülönböztető elem. Aranyszínű (sárgás) vagy ezüstözött (fehérfém) gombokat kellett az ezredeknek használniuk kinek-kinek vagy ilyet, vagy olyat. Ezzel a módszerrel meg lehetett felezni a hajtókaszínek számát. A harmadik felezési lehetőséget pedig a nadrág adta. A Magyar Királyság területéről toborzott gyalogezredeknek úgynevezett magyar nadrágjuk volt. Ennek az elülső oldalán felül mindkét nadrágszáron vitézkötés zsinórozás volt felvarrva. A Monarchia többi területéről származó ezredeknek sima, díszítés nélküli volt a nadrágjuk.

Összességében 28 különböző színt alkalmaztak, de mivel a magyar ezredek száma kisebb volt, mint az örökös tartományokban toborzott ezredeké, ezért az elméletileg lehetséges 112 variációból 10 nem volt kihasználva. A bejegyzésben szereplő 32. gyalogezred hajtókaszíne égkék volt, sárga gombokkal és természetesen a magyar nadrággal. Ugyanezen színekkel és sima nadrággal a 4. gyalogezredet szerelték fel. Égkék volt a hajtókaszíne, és fehér (ezüst) gombokat kapott a 19. (magyar) és a 3. (osztrák) gyalogezred.

Az Arkanzas cég a csapatok megkülönböztetésére alkalmas zászlójelvényeket is gyártott. Ezek a zászlócskák azonos jelvénytestűek voltak, de számozásuk és zománcozásuk eltért egymástól. A számozás a különböző ezredek sorszáma szerint, a színezés az ezredek hajtókaszíneinek megfelelően történt. Még a gombok színét is be lehetett mutatni a jelvényeken, ugyanis az ezüstszínű gombok jelölésére a jelvényeken látható számot, de a zászlórudat is ezüstözte a gyártó. Ez az ezüstözés ugyan többnyire lekopott már az idők folyamán, de sok példányon még megmaradt. Ezeknek az elemzése bebizonyította, hogy a fehér gombot használó ezredek jelvényeit ezüstözte a gyártó. A sorozatban az első 12 sorszám mindegyike megvan. A magasabb sorszámok közül viszont néhány kivételtől eltekintve már csak a magyar ezredek számai szerepelnek. A sorozat tehát nem teljes.

A bejegyzésben a 32-es ezred két jelvényét mutatom be. Mint látható, a világosabb szín mellett sötétkék zománcozású jelvény is készült, ami nem egyezik pontosan a hajtókaszínnel. Gyakori, hogy többféle színárnyalattal készültek a zászlójelvények különböző sorozatai. A 29-es gyalogezrednek például négyféle nagyon eltérő színű kék és zöld árnyalatú jelvénye ismert. A kisebb árnyalatbeli eltéréseket a zománc színezéséhez használt festékanyag eltérő arányú használata okozhatta. Az említett 29-es jelvényeknél, de az itt bemutatott két jelvénynél is teljesen eltér a színezés. Ennek az eltérésnek az okát nem ismerjük.  A bejegyzést az ezred zászlójelvényével díszített tábori levelezőlap egészíti ki. A 32-es gyalogezred emlékművén látható baka nadrágján jól látható a vitézkötés.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x