Fegyverzet

8 cm-es M 05 és M17 tábori ágyú

A Monarchia hadseregének tüzérsége sok részében nem volt korszerű a Nagy Háború kezdetekor. A kor csúcstechnikáját jelentő 30,5 cm-es mozsárhoz képest a kisebb űrméretű lövegek elavultak voltak. Különösen igaz volt ez a legnagyobb számban alkalmazott tábori ágyúra. Az 8 cm-es M 5 tábori ágyú már fejlesztése idején is elmaradt a kor hasonló fegyvereitől. Legfőbb hiányossága a bronzból öntött lövegcső volt.

A löveg leváltására 1915-től fejlesztették ki a Skoda Műveknél az új 8 cm-es löveget. 1917-ben rendszeresítették. Az M 17 8 cm-es tábori ágyú már huzagolt acél lövegcsővel rendelkezett. Súlya a korszerűbb anyagok használata folytán jelentősen lecsökkent. Alkalmassá vált részlettöltetek befogadására.

A tábori ágyús ezredek jelvényein gyakran szerepelnek lövegábrázolások. Talán a leginkább élethű képet a 13. Landwehr tábori ágyús ezred jelvénye mutatja. Ez egy M 5-ös ágyú, amelyet leginkább a keskeny lövegtalp és az arra szerelt ülések, valamint a lövegpajzs elejére szerelt lépcsők alapján lehet megismerni. A háború előtt készült képeslap is jól mutatja a löveg főbb szerkezeti elemeit. A múzeumi kiállításról készült kép az új M 17-es löveget mutatja be. Jól látható a szélesebb lövegtalp. Ez a kép az oklahomai Fort Sill múzeumában őrzött lövegről készült.

A tábori ágyúkat elsősorban gyalogsági támadások kivédésére használták. Legtöbbet használt lövedéke a srapnel volt. Ez egy időzített lövedék, amely pontos beállítás esetén a levegőben egy megadott pont fölött robban. A lövedékben foglalt acélgolyók ekkor a környéken szóródnak szét. A srapnel golyók súlyos sérüléseket tudtak okozni, de viszonylag egyszerű védelmi intézkedésekkel hatásukat minimálisra lehetett csökkenteni. A háborús leírások kicsit nagyot mondó elbeszélői gyakran úgy emlegetik, mint a jégesőt. A golyók már a hátbőröndön sem hatoltak át állítólag. Az utolsó képen egy állásba beépített tábori ágyút látunk. A kép érdekessége, hogy az báró Hazai Samu frontlátogatása közben készült, valamikor 1916 márciusában. A kép jobb oldalán elől a miniszter látható, bal oldalon a 308. honvéd gyalogezred parancsnoka, Dobák Géza ezredes.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x