Viselési fotók

11. Dragonyos ezred

1688-ban alapították az ezredet. Története során a Monarchia minden jelentős hadjáratában részt vett. Neve, garnizonja, kiegészítési területe folyamatosan változott. Ezredtulajdonosa 1848-tól I. Ferenc József császár volt. Ezért „császár dragonyosoknak” is nevezték őket. 1914-ben a II. hadtesthez volt besorolva, Bécs központtal. Legénysége azonban nem innen, hanem Morvaországból származott. 90 %-ban cseh katonákból állt. Parancsnoksága is Brünnben volt.

A Nagy Háborúban a 7. hadsereg kötelékében harcolt Bukovinában. A források kiemelnek egy 1916 március 19-én lezajlott eseményt. Ekkor a Dnyeszter vonalát az orosz támadások miatt föl kellett adni. A 11-es dragonyosok hátvédként küzdöttek. A hátuk mögött az orosz támadók a folyó hídját megsemmisítették. A körülzárásból súlyos veszteségekkel tudták magukat átvágni a szomszédos hadosztály vonaláig. A kitartásért hadseregparancsnoki dícséretben részesültek.

A dragonyos ezredek nagy presztízsnek örvendtek. Ennek megfelelően különlegesen szép sapkajelvényeik voltak Ez alól ez az ezred sem kivétel. Az aranyszínűre lakkozott babérkoszorúban élénkpiros zománcozott tárcsa áll. Ennek felirata DR 11 és az ezredtulajdonos névjegye FJ1. A viselési fotó a jelvényt a megszokott helyen, a sapka elején, középen mutatja.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x