Fegyverzet

M 15 12 cm-es aknavető

Az aknavetők az állásharcok fontos tüzérségi eszközei voltak. Lövedékük meredek röppályán mozgott, így az árkokat, fedezékeket fölülről, nagyobb becsapódási szögben tudták elérni. Az űrméret szerint sorolták be az eszközöket könnyű-, közepes- és nehéz aknavető típusokba. A 12-15 cm űrméretű eszközök tartoztak a közepes méretkategóriába.

Az aknavetők tervezése és gyártásba vétele is a háború folyamán vett lendületet, ahogyan az igények egyre intenzívebbé váltak. A 12 cm-es löveget a már korábban kifejlesztett könnyű, 9 cm-es fegyver továbbfejlesztésével alakították ki. A hadsereg műszaki irodája 50 darab leszállítását rendelte meg az egyik kisebb fegyvergyártó üzemtől. De ez a kis darabszámú rendelés sem valósult meg teljesen, csak 10 darab készült el. A gyártás felfuttatására azért nem került sor, mert az eszköz lőtávolsága túl kicsi volt (maximum 430 méter).

Ennek ellenére, ahogyan a bejegyzéshez mellékelt fotó, rajz és jelvénykép is mutatja, az eszköz nagy sikert aratott a háborús propagandában. A leginkább meglepő a rajz, melyet az 1. Landwehr gyalogezred egyik katonája készített. Ezen a löveg beceneve is szerepel: „Karcsú Gréti”, mintha más gyakoribb fegyverek elterjedtebb elnevezését látnánk viszont. Szintén érdekes, hogy az Arkanzas cég aknavetős jelvényén is ezt a típust ábrázolták.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x