Loading...
Fegyverzet

Mannlicher puska

M1895 Mannlicher ismétlő puska. A Monarchia legnagyobb példányszámban legyártott fegyvere. Steyrben (OEWG) és Budapesten (FÉG) gyártották. Egyenes húzású, vagyis a leadott lövés után az üres lőszer hüvelyt a fegyverzár elfordítása nélkül veti ki a zárfogantyú hátrahúzásakor. A zár előre tolásakor az 5 lőszert tartalmazó tárból a következő lövedéket betölti. Az utolsó töltény betöltésekor az üres töltőlécet a fegyverzár kiveti, jelezve hogy szükséges az újabb töltőléc betöltése. Ez a zár felső része felől történt.

Az M95-ös precíz szerkezetű fegyver, amely extrém időjárást, koszolódást és a karbantartás hiányát nem viselte jól. Ezért a szemtanúk beszámolója sokszor emlegeti az eldobált fegyvereket. Ilyen visszaemlékezéseket már a háború első csatáival kapcsolatban is olvashatunk, például Galíciában homokos-poros száraz terepen. A Mannlicher viszonylag pontos fegyver volt. Mesterlövész puskának is alkalmazták.

Űrmérete 8×50 mm volt, a lőszerhüvely peremes. Hossza 1272 mm, a lovassági és utász csapatok felszerelésében 1000 milliméteres változat szerepelt. A csőhossz 765 illetve 500 milliméter volt. Csatlakoztatni lehetett hozzá egy 247 mm pengehosszúságú bajonettet is közelharc céljából. A töltőléceket a lövedékekkel a derékszíjra erősíthető bőrtokokban lehetett elhelyezni.

A Mannlicher a Monarchia haderejének alap lőfegyvere volt. Semmi különös, talán ezért sem készült a fegyver ábrázolásával több sapkajelvény. Olyan jelvény, amin csak a fegyver szerepel tudtommal csak ez az egy itt bemutatott van.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x