Sapkajelvényes lapok

69. gyalogezred

A 69. gyalogezred különösen sok motívummal díszített tábori levelezőlapot adott ki. Ezek némelyike az ezredtulajdonos Paul von Hindenburg portréját mutatja, mint korábban a német marsallról szóló bejegyzésben is bemutattam. Más lapokon csatajelenetek, hősiesen küzdő 69-es bakák láthatóak, és vannak valódi sapkajelvényes lapok is. Itt most egy Hindenburg portréját mutató levelezőlapot és hozzá illő levélzárót mutatok be, a tábornokot ábrázoló sapkajelvénnyel együtt.

A lemez jelvény az Arkanzas cég tábornokokat, politikusokat bemutató sorozatának az egyik darabja. Sok jelvényen szerepel Hindenburg, ez a cég is több változatot készített. Érdekesség, hogy az ezredszámmal ellátott jelvény nem egyezik a nem számozottal. Más jelvényeknél nem készítettek eltérő eszközt a portré sorozathoz és az ugyanazt a személyt mutató ezredjelvényhez. Itt érdekes módon eltér a két jelvény, bár alakjára nézve hasonlít a kettő.

A 69-es ezred Szkesfehérvár házi ezrede volt, amelyet jobbára az orosz fronton vetettek be. Nagyon sok emlék, relikvia maradt fenn utána. A levelező lap portréjának a fejtartása inkább a tábornoki portré jelvényképéhez hasonlít, nem annyira az ezredjelvényéhez.

Subscribe
Visszajelzés
guest
1 Hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
2 éve

[…] készíttette). Ilyen esetekben a bőség zavara áll fenn. Az ezredről, a haditettekről írt rövid összefoglalót fölösleges ismételni. A jelvények viszont sokszor nem adnak további ötleteket. Így aztán […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x