Sapkajelvényes lapokViselési fotók

26. Tábori vadász zászlóalj

A tábori vadász zászlóaljak a szokásos gyalogzászlóaljaknál létszámban erősebbek voltak, és önálló parancsnokságuk volt. Ezeket a hagyományos gyalogezredek mellett alkalmazták. Felszerelésük, kiképzésük némileg eltért a gyalogos ezredekétől. Feladatuk papíron nem a tömegtámadás, frontvonalak megszállása volt, hanem inkább felderítés, átkarolás, gyors mozgás. Ezért volt a tábori vadászoknál kerékpáros század is. Ez a helyváltoztató, manőverező alkalmazás a Nagy Háborúban egyre jobban a háttérbe szorult. Ezért a vadászokat is inkább a közönséges gyalogság által is ellátott feladatokra, lövészárok háborúra és tömegtámadásokra használták fel. De szervezetük a háború végéig a korábbiaknak megfelelően maradt fenn.

A tábori vadászok egyenruházatának jellegzetes darabja volt a vadász kalap, amelynek oldalán tollas forgó alatt a zászlóalj számával díszített kürt jelvényt hordtak. A kalapot a harctéren nem viselték. Helyette az általánosan használt tábori sapka volt a rendszeresített fejfedő. A számozott kürt azonban megmaradt. Ezt a sapka elejére a két gomb közé tűzve viselték a tábori vadászok. Összesen 32 tábori vadász zászlóalj működött a Monarchia hadseregében. Így a kürtök számozása 1-től 32-ig terjedt. A sapkára tűzött kürtök mérete kisebb volt, mint a kalapokon alkalmazottaké. Rögzíteni két klamnival lehetett a sapka anyagát átszúrva, a klamnikat hátul elhajlítva. Ugyanakkor a kis kürtöket alkalmazták a tiszti fejfedőkön, a “babmérőkön” is. Ezeknek a keményebb anyagát nem szúrták át, hanem a sapka szemközti oldalán lévő zsinór mögé bújtatták be a klamnikat.

A vadászok jelvényei között a kis kürtök mellett voltak másféle ábrázolások is, de a kürt úgy tűnik, hogy kötelező viselet volt. Nem véletlenül a tábori vadász zászlóaljak postai levelezőlapjait is gyakran ezek díszítették inkább, és nem másféle jelvények (bár olyan is előfordul azért).

A vadász kis kürtöket általánosan használták. Feltehetőleg több cég is gyártotta őket. Eltérő méretű és kivitelezésű darabok fordulnak elő ezekből. Az ARKANZAS cég pedig a gyalogezredek zászlóihoz és a huszár csákókhoz hasonlóan a vadász kalapokból is gyártott sorozatot. Nem minden sorszám fordul itt sem elő. Jobbára a magyarországi vadászok kalapjait találjuk meg néhány kivételtől eltekintve. Mind színpompás tollforgóval rendelkezik, nagyon látványos jelvény.

A 26. tábori vadász zászlóalj több évtizedes szünetelés után 1915-ben alakult újjá. Központja Nagytétényben volt. Nagytétény ma Budapest egyik kerülete.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x