Viselési fotók

49. Gyalogezred

Alsó-Ausztria nagy presztízsű gyalogezrede volt a 49-es. Székhelye St Pölten volt. 1715-ben alapították. Előbb az alapító Baden-Durlach őrgróf volt az ezred tulajdonosa és névadója. 1870-ben az akkori ezredtulajdonos lovag Hess tábornok halálát követően változott az ezred elnevezése. Az elhunyt ezredtulajdonos emlékére ezt követően Hess-ezrednek nevezték át.

Heinrich Hess népszerű osztrák tábornok volt. Részt vett Ausztria valamennyi jelentősebb hadjáratában 1805 és 1859 között. Érdemeket szerzett a napóleoni háborúban is. Egyebek mellett az asperni csatában. Ez azért érdekes, mert a 49-es gyalogezred jelvényén ennek a csatának a dátuma 1809 május 13. szerepel. Az ezred szintén kimagasló érdemeket szerzett ekkor. Ez a nap vált az ezred emléknapjává, ami a jelvényen szereplő dátum is.

A kereszt alakú jelvényt Hess-keresztnek nevezik. Eddig még nem sikerült megtalálnom az összefüggést az ezredtulajdonos családja és a kereszt között. Ebben jó lenne, ha segítenének nekem az olvasók! Minden bizonnyal a család nemesi címerét díszíti.

A 49-esek Hess-keresztje háromféle kivitelben is készült. „Sima” kereszt, dátumozott kereszt és „hadiékítményes” kereszt. Valamennyi tűzzománcos. Nagyon sok viselési fotót lehet találni ezekkel a jelvényekkel. Ez arra utal, hogy a szép és nem olcsó jelvényt az ezred katonái között kioszthatták. Az ide csatolt viselési fotón nem sapkán, hanem a jobb zubbonyzseb fölött viseli a főhadnagy a jelvényt. Más képeken is gyakran ugyanilyen viselés látható. Ez lehetett az általános.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x