Loading...
HadinaplóKülönleges egységek

1914 október

1914 ősze nagy támadások és nagy visszavonulások ideje volt a keleti fronton. Ekkor még folyamatos mozgásban voltak a frontok, a később olyan jellemzővé lett állásháború ekkor még alig volt ismert. A hadvezetés is nagyszabású manőverekben gondolkodott. A csapatok mozgását az éppen visszavonuló ellenség a közlekedési infrastruktúra (hidak, vasutak más tereptárgyak) szisztematikus rombolásával gátolta. Később már a lakhatást biztosító épületek, falvak, városok lerombolásával is igyekezett az ellenséget akadályozni. Ilyen körülmények között különösen fontos feladatot kaptak az utászok. Feladatuk volt az ellenség által rongált infrastruktúra helyreállítása, esetenként a rombolás megakadályozása is. Egy ilyen eseményt ismertet a Magyar Gyalogság című kötet sok egyéb mellett az 1914 októberi hónapra datálva:

„A pozsonyi V. hadtest a Visztula mindkét oldalán nyomult elő. A hadtest gyors térnyerése döntően befolyásolhatta a délebbre támadók előrejutását, ezért tehát igen fontos volt, hogy az útbaeső hidak épen maradjanak. Október 3-án Ungár Károly hadnagyot a 83. ezred utász-szakaszával előreküldték az Ujsice melletti Viszoka hídhoz, hogy amennyiben az oroszok azt elpusztították volna, gyűjtsön hídanyagot. Az utász-szakasz nagy kozák csapat által megszállva találta a hidat, amelyet a kozákok éppen fel akartak robbantani. Ungár nem adott rá nekik időt. Szakaszával megtámadta és szétverte a sokkalta erősebb csapatot, a híd épen maradt, ami nagyban megkönnyítette az V. hadtest előrejutását. Ungár Károly hadnagy ezért és egy későbbi fegyvertényéért a katonai Mária Terézia-rend  lovagkeresztjét kapta” (192-193. oldal)

http://hu.wikipedia.org/wiki/Ung%C3%A1r_K%C3%A1roly

Ez az esemény lehetőséget ad arra is, hogy Csiszér Gábor barátom nagyszerű utász-hidász gyűjteményéből bemutassak egy kiemelkedő darabot. Ez a pozsonyi hidász napon bélyegzett képeslap. A rajta lévő levélzárót a pozsonyi hadtesthez rendelt V. utász zászlóalj rokkantalapja adta ki. A levélzárón a háttérben ugyanaz a pozsonyi panoráma látható, amit két másik jelvényen már láthattunk. Lent egy általános utász jelvény látható.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x