Sapkajelvényes lapok

38. kecskeméti gyalogezred

A kecskeméti 38. gyalogezred jelvényeiről volt már korábban is szó. Most ismét a kezembe vettem az egyiket, a rohamsisak formájú 38-as jelvényt. Nem csak azért, mert az egyik kedvencem, hanem azért is, mert érdekes lehet néhány fontos információt megosztani róla.

Az első ilyen információ, hogy minden látszat ellenére nem rohamjelvényről van szó. A rohamsisak és a kézigránát szereplése erre utal. Sokáig az árveréseken a jelvényt rohamjelvényként azonosították. A legfontosabb ellenérv az, hogy az ezred történetét leíró kötet, amely az 1930-as években jelent meg, a kötés borítón ezt a jelvényt használja. Vagyis a jelvény az ezred egészéről szóló könyv borítójára került. A másik, hasonló érv, hogy létezett sima tűs mini változata, amit minden bizonnyal a bajtársi szövetség adott ki, szintén a Nagy Háború után.

A másik érdekesség a jelvénnyel kapcsolatban hogy többféle méret és anyagváltozatban készült a háború alatt is. Az alap jelvénytipusnak tekinthető változat a legnagyobb méretű (33×48 mm) ezüstözött tombak lemezből készült, fekete zománcozású ezredszámmal. Ugyanebben a méretben ezüst anyagú változat is készült viszonylag nagyobb darabszámban. A kisebb ezüst anyagú jelvény mérete 22×31 mm.

De volt még egy további változata is a nagyméretű jelvénynek. Ehhez személyes emlékem fűződik. Az első 38-as jelvényem eléggé rossz tartású volt, tű nélkül, kicsit deformált jelvénytesttel, a szám zománcozása csak egy kicsi sarokban maradt meg. Ami még feltűnő volt, hogy ezüstözés sem látszott rajta. Amint sikerült egy jobb állapotú ezüstözött példányt kapnom, ezt az elsőt el is adtam. Aztán jóval később megint elém került egy olyan példány, amelyiknek az ezüstözése nyomokban sem látszott. Ennek viszont tökéletes volt a zománcozása. Minden bizonnyal készült tehát sima tombak változat is a nagyméretű sisakos jelvényből.

Hogy ne csak a jelvény árválkodjon a bejegyzésben, alátettem egy 38-as levelező lapot. A megtévesztés kedvéért a lapot az ezred „vadászkülönítménye” vagyis rohamcsapat-előzménye bélyegezte le.

Subscribe
Visszajelzés
guest
1 Hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
5 hónapja

[…] 38-as kecskeméti gyalogezredről többször is volt szó ezen az oldalon oldalon (itt és itt). A bejegyzések nem csak az alakulat történetére vonatkoztak, hanem a különleges […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x