Sapkajelvényes lapok

26. esztergomi gyalogezred

A Kappenabzeichen.hu egy magyar oldal, amely elérhető angol nyelven is külföldi olvasók számára. Mégis, nagyobb arányban kerülnek bele magyar ezredekről szóló írások és sapkajelvények, mint a Monarchia egyéb nációitól. Idestova két éve működik az oldal, így egyes ezredekről több poszt is készült már. Ilyen a 26. esztergomi is, amelyről két helyen, itt és itt is olvashatott már a látogató. De ha van további anyagom, azt egy további bejegyzésben azért megint ismertetem.

Az ezredről szóló általános információkat tehát a fenti linkeken lehet elérni. Az ezred „Mindvégig kitartunk” feliratos jelvényének zománcozott és lemez kiadását is ezeken lehet látni, viselési fotókkal egyetemben. Ebben a bejegyzésben az ezred zászlójelvényét mutatom be. Az ARKANZAS cég sorozatának darabja ez is. A zománcozás fekete, az ezred hajtókaszínének megfelelően. A jelvény pereme, a zászlórúd és az ezredszám tombak, az ezred köpenygomb színe szerint.

A háttérként használt lapon látható egy levélzáró bélyeg. Ezt az ezred rokkant alapja adta ki. Bevételéből a rokkantakat és hadiárvákat segélyezték. Az olcsó kis bélyegből persze nem sok bevétel származott, de az ezredek többféle más papírárut, emléktárgyakat is árultak, illetve jótékonysági rendezvényeken gyűjtöttek a segélyezésre pénzt. A kis bélyegen egy sebesült 26-os bakát látunk, amint éppen aláír egy papírost, feltehetőleg a felajánlott, befizetett pénzösszeget írja le.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x