Viselési fotók

39. gyaloghadosztály

A 39. „Előre” gyaloghadosztály az egyik ismertebb magyar hadosztály volt. Ezredei a Felvidék keleti részéről toboroztak. A hadosztály előbb Galíciában, később Erdélyben harcolt. Ez a hadosztály, ebben is elsősorban a 10. és a 11. honvéd gyalogezred hajtotta végre az emlékezetes rohamtámadást a Magyaros-tető ellen 1917 március 8-án.

A tölgylombos motívummal díszített sapkajelvénynek többféle változata ismert. Ezeken a feliratok, számok kétféle betűméretben és formával, illetve hol zománcozva, hol pedig egyszerű lemezjelvényként készültek. Az egyik legszebb jelvény.

A bejegyzéshez csatolt viselési fotó igazi különlegesség. Nekem nagyon tetszik a szipkáját hetykén a szája sarkában tartó hadnagy. Látszik rajta az excentrikus személyiség. Nem kevésbé különleges a rohamkés tokjának szívet mintázó díszítése. Jobb kezében egy rudat tart, ami nagyon emlékeztet az osztrák hegyi alakulatok felszerelésében sokszor látható rúdra. Nem tudom, hogyan került a hadnagy kezébe, hiszen a vesszőfonatú háttér alapján a kép aligha az Alpokban készült. A sapkán természetesen a 39. hadosztály jelvénye látható.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x