Sapkajelvényes lapok

KTD 10

A 10. lovas hadosztályba négy huszárezred tartozott. A lovasság háborús alkalmazásával kapcsolatban 1914 telén nagy bizonytalanság uralkodott a Monarchia hadseregében. A klasszikus feladatok, amelyekre a huszárokat kiképezték, csak részben merültek fel. Mint harctéren gyorsan manőverező nagyobb csapattest, a lovasság ekkor már nem jött számításba. A harci helyzet ráadásul nagyon kedvezőtlen volt december hónapban. Az oroszok nemcsak hogy nagy területeket foglaltak el Galíciában, de körbezárták Przemysl erődjét. A hivatásos és sorozott állomány hatalmas veszteségei miatt az orosz előrenyomulást minden kéznél lévő fegyveres erő bevetésével próbálkozott a hadvezetés elhárítani.

A Kárpátok előterében és Krakkó irányában az orosz támadásoka kivédésére a lovas csapattesteket is be kellett vetni. A lóról szállt huszárok a magas hóban, karddal és rövid csövű karabéllyal felszerelve gyalogosan kerültek szembe az orosz gyalogosokkal. A 10. lovas hadosztály ezredeit, de főként a 9. huszárezredet 1914 december 10. környékén Krakkó előterében Limanowa közelében vetették be. A huszárok nagy veszteségeket elszenvedve állították meg az orosz előrenyomulást. Az ütközetben elesett Muhr Ottmár ezredparancsnok is. Erről az eseményről már beszámoltam korábban itt és itt.

A 10. lovas hadosztály nemesen egyszerű és szép jelvénye a hadi események között központi helyen emlékezik meg a limanowai ütközetről. Az esemény jelentőségét aláhúzza az is, hogy a csatát ábrázoló képek, grafikák tömege jelent meg. Ezek egyikét a mellékelt képeslap is bemutatja. Limanowa nevét Budapest egyik utcája viseli a mai napig.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x