Sapkajelvényes lapok

307. honvéd gyalogezred

1915 tavaszán alakult meg az ezred Erdélyben. A 306-os honvéd gyalogezreddel együtt 1917-ig a 202. honvéd gyalogdandárt alkották. Ezt a dandárt először Kolomea környékére vezényelték, majd részt vettek az 1916 januári Rarancze környéki harcokban. 1916 júliusában Bukovinában az erdélyi határ közelébe kerültek. Ekkor a 40. hadosztályhoz tartoztak és a Russ különítményhez hasonlóan Kirlibaba környékén harcoltak. Később ugyanezen a frontszakaszon a német kárpáti hadtestbe, majd a XI. hadtestbe osztották be a dandárt. 1917 márciusában a 74. honvéd hadosztályba kerültek és a Keleti-Kárpátokban voltak állásban.

A 307-es jelvény az oroszok elleni hosszú harcokat ábrázolja szimbolikus formában. Az orosz medve oldalából már szurony áll ki, most a honvéd fokosával készül a medvét agyonütni. A jelvényen körben „Fel, fel vitézek a csatára!” felirat olvasható,  a 48-as nóta első sora, amely vélhetőleg az ezred harci indulója lehetett.

A bejegyzéshez mellékelt két jelvénykép közül a levelező lapon fekvő kisebb méretű, mint a másik. Érdekesség, hogy bár a jelvénykép teljesen megegyező, a miniatűr jelvény sokkal plasztikusabb kivitelű, mint a normál méret.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x