Sapkajelvényes lapok

25. hadosztály

A 25-ös gyaloghadosztály szép jelvénye a mostani bejegyzés tárgya. Ez a hadosztály főleg az osztrák tartományokban működő gyalogezredeket fogott össze. Parancsnoksága Bécsben volt. Gerincét a 4-es bécsi, 84-es bécsújhelyi és a 17-es laibachi (Ljubljana) gyalogezredek adták. Ide volt még besorolva az 1. bosnyák gyalogezred és három tábori vadász zászlóalj is. Ezek közül legismertebb a 10-es Sankt Pölten központtal.

A Nagy Háborúban előbb az orosz fronton került bevetésre a hadosztály. 1914 októberéig a II. hadtesttel a 4. hadsereg kötelékében, majd az 1. hadseregben. Az 1. hadsereggel az orosz front kelet-galíciai részében Lemberg környékén harcoltak. Itt vettek részt az 1915 tavaszán indított nagy offenzívában is. 1916 nyarán, az orosz ellentámadást követően a hadosztály átkerült a XVIII. hadtesthez, amely a Böhm-Ermolli tábornok által vezetett 2. hadsereg része volt. Ebben a beosztásban 1918 februárjáig maradtak Galícia és Bukovina határán, a korábbi állásaiktól tehát kicsit délebbre. 1918 tavaszán rendfenntartóként Csehországban állomásoztak. Júliusban, tehát a vesztes Piave-offenzíva után kerültek az olasz frontra, vissza a II. hadtest kötelékébe.

A hadosztály jelvénye az osztrák színekkel a csapatok zömét adó ezredek kötődését írja le. A háttérképnek választott képeslapon is a vörös-fehér színkombináció dominál. A pajzson Bécs város címere látható. Az alapos tervezés és jól sikerült kivitelezés eredményeként a jelvény ma fellelhető darabjai is általában teljesen intaktak, zománcozásuk többnyire hibátlan. A viszonylag jelentős darabszám miatt beszerezhető, elérhető a gyűjtők számára, és a gyűjtemények szemet gyönyörködtető darabjai.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x