Loading...
Sapkajelvényes lapok

5. (38) honvéd tábori ágyús ezred

Vásárhelyi Gábor barátom küldte át dédapja néhány emléktárgyát nekem, hogy segítsek kinyomozni, mikor milyen tüzér egységeknél volt ő beosztásban. A három dokumentum közül kettő a 38. honvéd tábori tarackos ezred bélyegzőjével ellátott kitüntetés igazoló irat 1917-ből. A harmadik dokumentum egy felszerelés átvételi elismervény, amelyen az 5. honvéd tábori ágyús ezred pótütegének a bélyegzőjét látjuk 1916 októberéből.

A kérdés lényege természetesen az, hogy miként lehetett ugyanaz a tüzér tizedes lényegében fél év eltéréssel két különböző csapategységhez rendelve. A kérdésre a tüzér csapatok szervezési módjának ismerete adhat választ. A honvéd tüzérséget nem sokkal a Nagy Háború előtt kezdték szervezni. 1914-ben a honvéd gyaloghadosztályok tüzér dandárjait egy honvéd tábori ágyús ezred és egy „közös” tábori ágyús ezred adta. A 38. hadosztály esetében ezek az 5. honvéd tábori ágyús ezred és a 34. „közös” tábori ágyús ezred voltak a 38. tüzér dandárba szervezve. Tarackos osztály vagy ezred ekkor még nem volt a honvéd hadosztályok hadrendjében.

1915 szeptemberétől elkezdődött a honvéd hadosztályok tüzér dandárjainak a kiegészítése tarackos ütegekkel. Átvezénylésekkel felállt a honvéd dandárok tarackos osztálya, két tarackos üteggel. 1916 márciusában ezeket a tarackos osztályokat kiegészítették a tüzér dandárok pótütegeiből szervezett további két-két üteggel. Így a négy tábori tarackos ütegből megalakultak a honvéd tüzér dandárok tarackos ezredei.

Vásárhelyi Gábor dédapja 1916 októberében a 38. tüzérdandár bázisát képező 38. tábori ágyús ezred pótütegénél szerelt fel. Az első dokumentum erről kiállított elismervény. Minden valószínűség szerint mind a tábori ágyús, mind a tábori tarackos ezred feltöltését ennél a pótütegnél végezték. A felszerelés után a dédapa a tábori tarackos ezredhez kerülhetett. Erről tanúskodik a két 1917-es keltezésű kitüntetési okirat.

Az írásos dokumentumokat az ágyús és a tarackos ezred szép jelvényeivel tudom kiegészíteni. Az 5-ös tábori ágyús jelvény különösen ritka, és egyedien szép a tulipánt formázó kialakítása. A 38-as tarackos ezred jelvényei inkább hagyományos kialakításúak. A hosszúkás alakú jelvényen nincsen felirat. A rajta ábrázolt 15 cm-es tarackot a tábori tarackos ezredeken kívül a nehéz tüzér ezredek is alkalmazták. A háború végére a honvéd hadosztályoknál is megalakultak ezek az egységek is. Nem lehetetlen az sem, hogy ezt a jelvényt a hadosztály nehéztüzér osztálya vagy ezrede viselte.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x