Sapkajelvényes lapok

Őrség a Kárpátokban

A Központi Hatalmak hadseregei közötti együttműködés már a háború korai szakaszában elkezdődött. A vezérkarok közötti egyeztetésekre nagy szükség volt, hogy növelni tudják a háborús erőfeszítések sikerét. A két ország legfontosabb közös ellenfele Oroszország volt. Oroszországot a háború elején a Monarchia seregei és a német csapatok is támadták. Az általános elképzelés szerint a németeknek előbb Franciaország ellen kellett sikereket elérni. Amíg ez megtörténik, addig az osztrák-magyar csapatok viselik a keleti fronton a nagyobb terhet. Franciaország kikapcsolása után együtt fordulnak Oroszország ellen. Mint tudjuk, ez az elképzelés nem járt sikerrel. Franciaországot nem sikerült kiütni és a Monarchia csapatai októberre súlyos vereséget szenvedtek. Vissza kellett vonulniuk a Kárpátokba, feladva ezzel Galícia és Bukovina nagy részét.

Az oszták-magyar haderőt szorongatott helyzetében a német hadsereg előrenyomulása mentette meg északon, a Mazuri tavaknál Hindenburg tábornok vezetésével. De 1914 telén délebbre is megjelentek a német csapatok, hogy megerősítség a Monarchia ellenállását. Megszerveződött a német 11. Hadsereg, amelyben két német hadtest mellett egy osztrák-magyar hadtest is harcolt. Ezt követően az orosz fronton, elsősorban Galíciában, a német és az osztrák magyar hadsereg csapatai keverten helyezkedtek el. A Monarchia egységei gyakran kerültek német felsőbb parancsnokság alá. Így például a Hofmann hadtest a német Déli Hadsereg vezénylete alá került. De 1916-ban még török csapatok is harcoltak ebben a hadseregben.

A német Déli Hadsereg jelvénye a két ország közötti fegyverbarátságot szimbolizálja. A Monarchia katonája a német bajtársával áll őrt a Kárpátok egy tisztásán. A jelvény címe is ez: Őrség a Kárpátokban. Az 1914-15 telén lezajlott nagy küzdelemben a német csapatok ugyan nem a Kárpátokban harcoltak. De mivel ez a front tűnt a leginkább veszélyeztetettnek, ezért a német segítséget is itt ábrázolták a jelvényen és a képeslapon is. A jelvény a hadsereg jelvényeknél megszokott módon többféle méretben és anyag kivitelben készült. Más hadsereg jelvényekhez hasonlóan ezt is a bécsi Gurschner cég gyártotta.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x