Csaták

Sextener Rotwand

Tirol dél-keleti szegélyén a Dolomitok hegylánca húzódik. Az 1915-ös olasz támadáskor ezen a részen nagyjából az államhatár mentén alakult ki a fontvonal, és nem is mozdult el onnan egészen a Monarchia 1917 októberében elért előretörésig. A hegylánc nyugati részén található Col di Lana ostromáról már volt szó (itt és itt). A keleti szegélynél a Rotwand csaknem 3000 méteres csúcsa uralja a terepet. Lezárja a hegy mellett található Kreutzberg-hágót.

Ennek a hegynek az ostromáról nem sok adat maradt fenn. Hogy nem lehettek itt nagy tömegrohamok, az világos: a zergék is csak óvatosan közlekednek errefelé. Aknázás sem zajlott, arról azért maradtak volna fenn feljegyzések, emlékek. A Rotwand környékéhez egyes katonák, mindenek előtt az itt hősi halált halt hegyi vezető Sepp Innerkofler neve kapcsolódik. Innerkofler már a háború előtt a Sexten térségében szerveződő (paramilitáris) 3. Standschützen század lövésze volt. 1915 májusában ezek a területvédelmi egységek járőreikkel megszállták a hegylánc csúcsait, hogy biztosítsák azokat az olasz támadókkal szemben, amíg a reguláris haderő felvonul.

Ezt követően a harc a magashegységben az ellenség által elfoglalt csúcsok megszerzésére, visszaszerzésére irányult. Ezekben a néhány fős vállalkozásokban a helyismerettel és nagy sziklamászó gyakorlattal rendelkező őslakosok, és ezek Standschützen egységei kapták a főszerepet. Az ilyen akciókban a kevés résztvevő nagyarányú veszteségekkel is csak néhány fő elveszítését jelentették. A visszaemlékezések szerint nagyságrenddel több áldozatot követelt a téli időszak, amikor a lavinák és a hegyi viszonyok között lehetséges kezdetleges elhelyezés miatt kialakuló betegségek tömegesen szedték az áldozatokat. 1916-tól pedig az ellátás is szűkösé vált, nem fedezte a komoly testi erőfeszítésekhez szükséges kalóriamennyiséget. A lélekromboló állásharc mentálisan is megviselte a katonákat.

A bejegyzéshez mellékelt térképvázlat mutatja a frontszakasz főbb csúcsait, amelyek mögött a Pusster völgy húzódik. A fotó a sapkajelvényen is ábrázolt Rotwand hegycsúcsot mutatja.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x