Loading...
Hadinapló

1917 március Magyaros-tető

A téli hadviselés ebben a hónapban is folytatódott. A kimerült csapatok kisebb vállalkozásokat hajtottak végre. Nagyobb szabású hadműveletre nem került sor a Monarchia frontjain. A vállalkozások közül kiemelkedő volt az előkészítés, tervezés precizitása és a profi végrehajtás szempontjából a Magyaros-tető ellen végrehajtott roham március 8.-án. Ennek az akciónak is csak helyi jelentősége volt. Eredményeként az Úz és a Csobányos folyók völgyét uraló magaslat került vissza osztrák-magyar kézre. Ez a völgyekben folyó anyag- és csapatmozgást könnyítette meg.

A hegycsúcsot az oroszok még 1916 decemberében foglalták el. A visszavételre indított támadások eredménytelenek maradtak. Ezért a frontszakasz német parancsnoka, Litzmann tábornok javasolta a területen védekező 39. honvéd hadosztály parancsnokának, hogy új tervet dolgozzon ki a hegy elfoglalására. Az új terv két fő elemmel gazdagodott. Német és magyar nehéztüzérség érkezett a kérdéses frontszakaszra. Ezek az ütegek a légi felderítés által megjelölt orosz támpontokat és ütegállásokat képesek voltak hatékonyan támadni. Másrészt a 39. hadosztály ezredeit, főként a 10. honvéd gyalogezredet részletesen felkészítették a rohamvállalkozásra. A támadás menetét a közeli Csikzsögödön begyakorolták.

A támadásra 1917 március 8-án került sor. A hatékony tüzérségi előkészítés után a jól felkészített rohamcsapatok gyorsan feljutottak a hegytetőre és elfoglalták az oroszok állásait. A nap folyamán indított orosz ellentámadásokat sikeresen visszaverték. Az ellenség még nagyjából egy hétig próbálkozott a hegy visszaszerzésével, de ez később sem sikerült neki.

A rohamvállalkozás kiemelkedően sikeres volt. Rövid idő alatt elérte kitűzött célját. Az oroszok hozzávetőleg 2000 fős vesztesége sokszorosan felülmúlta a magyar és német csapatok veszteségeit (nagyjából 400 fő halott és sebesült). Az alaposan megtervezett támadás később a rohamvállalkozások oktatási anyagaiba is bekerült. A támadás részletesebb leírása itt található.

Az eseményt megörökítő jelvények közül a 39. hadosztályét már bemutattam. Most a 10. honvéd gyalogezred jelvényét adom közre. A képen rohamozó honvédek láthatók. A jelvényt eredeti fotó alapján készítették, amely a csíkzsögödi kiképzés során készült. A mellékelt fotó a Magyaros csúcsa alatti kb. 300 méteres nyílt terepet mutatja, amelyen a 10-es honvédeknek fel kellett jutniuk az orosz állásokig.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x