Loading...
Hadinapló

1915 november

1915-ben a Központi Hatalmak sikeres támadásokat hajtottak végre Oroszország ellen. Ezek hatására az orosz haderőt nem csak az 1914-ben elfoglalt területekről sikerült visszavetni, de Orosz-Lengyelországot is feladták. Ez Oroszország számára jelentős területi veszteséget jelentett. De a súlyos vereségek ellenére az orosz haderő nem roppant meg. Már 1915 őszén sikeresen tudta feltartóztatni az osztrák-magyar és német csapatok további előrenyomolusát. 1915 telén pedig támadó hadműveleteket is kezdeményezett.

A megerősödött orosz ellenállás novemberben is érzékelhető volt. Az arcvonal kiigazítására, stratégiai pontok, átkelőhelyek birtoklásáért nagyon komoly, veszteségteljes ellenlökéseket hajtottak végre. Az egyik ilyen ellenállási pont volt Siemikowce térsége. Itt az ádáz küzdelem a Strypa folyó átkelőhelyének biztosításáért zajlott. A területen a német Déli Hadsereg működött, amelyhez honvéd hadosztályokat is beosztottak, így a 38. hadosztályt. A folyó nyugati partján fekvő települést és az átkelést biztosító hidat az orosz támadás október hó végén elfoglalta. Jelentős és veszélyes hídfőállás jött itt létre, amelyet a Központi Hatalmak haderői mindenképpen szerettek volna felszámolni.

A heves harcok középpontja a Rakowiecz domb környéke volt. November 1-3 között a 38. hadosztály, benne a 21. 22., 23. és 24. honvéd gyalogezredek próbálta az oroszokat leszorítani a dombról, majd elfoglalni a falut és az átkelőhelyet. A harcok mindkét fél számára tetemes veszteségekkel jártak. Sok hadifoglyot ejtettek mindkét oldalon az áttekinthetetlenné váló harci helyzetben, amikor a két fél csapatai összekeveredtek a térségben. A támadó honvédek és az orosz védők között patt helyzet alakult ki. Az oroszokat sikerült beszorítani a faluba, de az oda behatolt támadókat az oroszoknak sikerült kivetniük. November 4-én megérkezett az erősítésként átvezényelt 308. gyalogezred, és német csapatok is újból akcióba léptek. A megerősödött támadók november 4.-én elfoglalták a falut és az átkelőhelyet Másnap a folyó nyugati oldalán rekedt oroszokat foglyul ejtették.

A sikeresen megvívott ütközetről több honvéd gyalogezred jelvénye is megemlékezik. A 23. honvéd ezred tölgylombos jelvényének szalagján szerepel a település neve.

A 308. gyalogezred jelvénye pedig azt az emlékművet ábrázolja, amit a Monarchia csapatai a Rakowiecz dombon emeltek. Az bástyaszerű emlékmű borítása a helyszínen talált kilőtt orosz srapnelek hüvelyéből készült.

Az emlékmű felavatására feltehetőleg 1917-ben kerülhetett sor, hiszen a front addig a közelben húzódott. Az avatás báró Hazai Samu honvédelmi miniszter jelenlétében történt meg.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x