Loading...
Hadinapló

1916 június

A bejegyzés hátteréül szolgáló képeslap grafikája sok-sok év óta izgat. A háború borzalmának olyan erős megjelenítését látjuk ezen, ami párját ritkítja. A képeslap felirata Cebrow hosszú ideig ismeretlen volt számomra. De ez a helységnév felbukkant néhány jelvényen is. Ez az itt lezajlott csata kiemelkedő szerepét tovább hangsúlyozta. Ilyen jelvénye volt a 23. honvéd gyalogezrednek is. Ebben a bejegyzésben így most egymásra talált a jelvény és a lap (amely amúgy a 6. gyalogezred kiadványa volt).

1916 júniusában nem lehet másról írni, mint a Bruszilov offenzíváról. Az orosz hadvezetés a tiroli osztrák-magyar offenzíva előrehaladását látva előrehozta a tervezett támadást. Június 6-án indult el a gőzhenger, amely két ponton is áttörést ért el már a támadás első óráiban. A Styr folyó mentén Luck irányába, illetve délebbre a Dnyeszternél Bukovina területén. Az áttörési pontoknál védekező osztrák-magyar csapatokat egyszerűen elsöpörte a hatalmas tüzérségi előkészítés után indult több hullámú orosz tömegroham. Két hadsereg, a 4. és a 7. súlyos veszteségeket szenvedett el, egyes ezredek szinte teljesen megsemmisültek. A két áttörési pont között a német Déli hadsereg és az osztrák-magyar 2. hadsereg védekezett.

Cebrow a Tarnopol-Lemberg vasútvonal mentén fekszik. Bukovina és Galícia 1914-es orosz megszállása után az 1915-ös ellentámadáskor a 32. hadosztály csapatai törtek előre ezen a frontszakaszon a Szeret folyó mentén. Cebrowig jutottak, és itt voltak állásban csaknem egy évig. Ehhez a hadosztályhoz vezényelték a 76-os dandárt, benne a 23. honvéd gyalogezredet erősítésként a Bruszilov offenzíva elhárítására. A 23-as honvédekkel megerősített hadosztály június 4 és 9 között minden orosz támadást visszavert. Ezen a szakaszon véres harcokban sem sikerült a támadóknak teret nyerniük. A mellékelt térkép a támadás első napján elfoglalt állásokat mutatja, még a 23-asok beérkezése előtt, a 32. hadosztály ezredeinek a beosztásával. Később az orosz támadások elhárítására a 32-es hadosztály minden védő körletében alkalmazták a23-as honvédeket.

A front középső szakaszát június második felében kissé vissza kellett vonni, de az új állások elfoglalása rendezett körülmények között zajlott. Ezen a részen olyan mértékű összeomlás és területi veszteség nem volt, mint Lucknál vagy Bukovinában. Az orosz támadók nem tudtak Lemberg közelébe jutni.  A 23-as honvédek jelvénye méltán emlékezik meg a frontszakasz két kiemelkedő védőkörletéről: Cebrowról és Worobijowkáról.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x