Fegyverzet

M9 10 cm torony tarack

A tiroli hegyek között a Monarchia és Olaszország is erődvonalat hozott létre az egymás elleni védekezésre. Az erődök fegyverzetének egy része forgatható páncélozott tornyokban elhelyezett lövegekből állt. Az osztrák-magyar erődökben főként a 10 cm-es, különleges lövegtalpra szerelt tarackokat alkalmazták. Ezt az M99 mintájú tábori tarackból fejlesztették ki. A páncélozott kupola és a löveg különálló szerkezetek voltak, így a kilövés pályáját kisebb mértékben oldalirányban a torony mozgatása nélkül is lehetett módosítani. A magaslati pontokon elhelyezett lövegeket lefelé 15 fokkal, fölfelé pedig 43 fokig lehetett állítani. A 176,5 cm hosszú lövegcső még korszerűtlen öntött bronz anyagú volt. A hátrasiklást hidraulikus fék lassította. M9 srapnel gránátot vagy M11 romboló gránátot volt képes kilőni maximum 7,3 km távolságra.

Az osztrák-magyar lövegek hatótávolsága és ürmérete is kisebb volt a megfelelő olasz fegyverekénél. Ezeket ráadásul általában magasabb helyekre telepítették, ami további előnyt biztosított. A torony páncélzatát a nagy kaliberű olasz lövegek sem tudták átütni. Gyenge pont volt viszont a szintén páncélozott föld alatti folyosó, amelyen át a toronyba be lehetett jutni. A lövegeket ezért a tornyokból kiszerelték és nyitott állásokba telepítették. Itt jobban beváltak.

A bejegyzésben bemutatott jelvény egy ilyen kiszerelt torony tarackot ábrázol. A felirat szerint a fegyver Malga Pozza földrajzi helyen települlt, a 5/6-os torony tarackos üteghez tartozott. A név két helyet is jelölhet. Ilyen településrész, pontosabban egy menedékház szerepel a Fassaner Alpokban Moena közelében a Dolomitokban és egy hegyet is így jelölnek Rovereto közelében is. Mivel a leírások szerint a két erődrendszer a Hétközség-fennsíkon épült, ezért én arra hajlok, hogy ez utóbbi hely lesz az igazi. Ennek a közelében találhatóak az olasz Corbin és Campolon erődök, amelyeket említenek az erődök közötti csaták leírásaiban. A közelben lévő Zugna Torta hegyet is bemutató panorámaképen láthatjuk bejelölve ezt a helyet is.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x