Sapkajelvényes lapok

Arz hadtest

Straussenburgi Arz Artúr vezérezredes életéről korábban itt már megemlékeztem. A Nagy Háború kezdete után nem sokkal hadtestparancsnoki megbízást kapott. A zűrzavaros 1914 augusztusi és szeptemberi események után az orosz erőfölény a Monarchia seregeit visszaszorította Galíciából Krakkóig. Dél felé az előrenyomulás a Kárpátok hegyvonulatai közé tört be. Ebben a válságos helyzetben az Arz parancsnoksága alatt álló VI. hadtestnek döntő szerepe volt a nyugati irányú előretörés megállításában, Krakkó felmentésében.

Hadtestparancsnoki beosztása 1915 augusztusáig tartott. Részt vett tehát az oroszok visszaszorításában, a gorlicei áttörésben. Ezt követően az 1. osztrák-magyar hadsereg parancsnokává nevezték ki. A sikeres parancsnok népszerűségét mutatja, hogy nevét a hadtest később is megtartotta. Legalább a jelvényen. A VI. hadtest jelvényét nagyon nagy példányszámban gyártották. Az egymást követő sorozatok anyaga, de részben a jelvénytest formája is eltéréseket mutat.

Valamilyen oknál fogva a hadtest jelvényével díszített tábori levelező lap eddig nem került elém. Vagy nem volt szerencsém, vagy ritkább, mint a többi hadtest vagy hadosztály lap.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x