Fegyverzet

M 15 “kukorica” kézigránát

A Nagy Háború kezdetén a kézigránát használata nem volt általános a küzdő felek körében. A német és a török hadsereg volt inkább jól felszerelt, a többi hadviselő fél az állásháború kifejlődésekor tett erőfeszítéseket a kézigránát gyártás fejlesztésére. Így a Monarchia is csak 1917-re tudott olyan mennyiséget előállítani, hogy nem volt a németek szállításaira ráutalva. De ezt is csak úgy sikerült elérni, hogy minden cég jobb-rosszabb konstrukcióját igénybe vették, sőt, a harctéren az egységek maguk is gyártottak gránátokat. Viszonylag nagy darabszámban alkalmazták a német licenc alapján gyártott nyeles kézigránátot, amiről volt már szó itt. Ugyancsak sok időzített gyújtós kézigránátot gyártottak, amelyeket formájuk miatt kukorica gránátnak neveztek a katonák.

A kukorica gránát robbanó teste öntött vasból készült, rovátkolt volt. A belsejében elhelyezett töltet robbanásakor a gránát burkolata hasadt szét darabokra, ez okozta a pusztító hatást. Más gránátoknál a gránát test belsejében elhelyezett, robbanáskor szétrepülő golyók töltötték be ezt a szerepet. A gránát időzített gyújtóval volt ellátva. A gránát test felső végéhez csatlakozott gyújtózsinór a burkolat letépése után meggyulladt és 8 másodperc múlva lobbantotta be a test belsejében elhelyezett robbanó anyagot. A gránát másik végén acéldrótból hajlított függesztő nyél volt rögzítve. Ezzel lehetett a gránátot a derékszíjba betűzni, illetve eldobáskor ez a rész szolgált a gránát nyeleként. Hasonló felépítésű gránát távolabbi célba juttatására a puskagránátot alkalmazták. Ez hasonló robbanótesttel rendelkezett, de a hajlított drót akasztó helyett egyenes drót szára volt, amit a puskacsőbe lehetett bedugni a kilövés előtt. Ennek a gránátnak a gyújtója nem fent, hanem a másik oldalon, az említett pálca mellett volt elhelyzve.

A rohamcsapatokat vegyesen szerelték fel a különféle gránátokkal. A leginkább használható a német típusú nyeles kézigránát volt. Talán nem véletlen, hogy a legtöbb rohamcsapat jelvényen ezt a gránátot, vagy az ehhez hasonló (nem lánggal égő) gyújtóval szerelt gömbfejes gránátot ábrázolták. Egy olyan jelvényt ismerek csak, amelyiken kifejezetten a drótnyelű kukoricagránát látható, ez az IV. hadtest rohamcsapatának a jelvénye. Ezzel szemben nagyon sok korabeli fotó mutatja a kukoricagránát használatát.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x