Viselési fotók

1. Honvéd Huszárezred

Ebben a bejegyzésben Széplaki Gábor barátom szép viselési fotója és a hozzá tartozó sapkajelvény késztet gondolkodásra, nyomozásra.

Az 1913-ban történt nagy átszervezést követően a Magyar Királyi 1. Honvéd Huszárezred (I. osztály + parancsnokság) Budapesten és (II. osztály) Vácott települt. Több mint 90%-ban magyar nemzetiségű legénységgel és tiszti karral büszkélkedhetett. A fővárosban a I. Ferenc József lovassági laktanyába települt, mely jelenleg a Készenléti Rendőrség és a TEK  központjaként üzemel. Az első világháború után az ezred jogutódja a M. kir. 1. “I. Ferenc József – Jászkun” honvéd huszárezred fővárosban elhelyezett része is ebben a laktanyában volt megtalálható.

Sajnos itt nem látszik a jelvény teljes alakja, csak a fele. A fotón a Magyar királyi 1. Honvéd Huszárezred jelvényét viseli a hadnagy úr. A felvétel a Nagy Háborút követően készülhetett, bár a kardbojton még a IV.Károly császár és király monogramja (nagy K) betű kivehető, viszont a csákórózsája a tiszti csákón  már trikoloros nemzeti színű nem a fent említett K-s. Új típusú a zubbony gallér rangjelzése is. Kitüntetésekkel szépen dekorált (6 db ferdén rögzített  szalagsávja van).

A pajzs alakú jelvényt az Arkanzas gyártotta mind a 10 honvéd huszárezred részére. A pajzsokban a HHE 1-10  szám az ezredet, míg a színezés pedig az ezred csákó színét jelenítette meg. A huszárezredek közül, csak az 1. és a 3. rendelkezett világos csákó színnel. Az előbbinél a világosszürke az utóbbi pedig fehér volt rendszeresítve. A kép világos színt mutat. A fotó a szárazbélyegző és a hátsó pecsét tanúsága szerint az Ivoly Fényképészeti Műteremben készült. Budapest Nagymező u 6 szám alatt, ahol a háború előtt Kiszer Nándor fényképészeti műterme működött. Ezért a szegedi 3. Honvéd Huszárezred  jelvénye minimális eséllyel rúg labdába.

Subscribe
Visszajelzés
guest
1 Hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
2 éve

[…] gyártottak le, hasonló motívumokkal. A honvéd huszár ezredek számára készített pajzsokról itt volt már szó. Ebben a bejegyzésben a közös huszárezredek számára készített […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x