Loading...
Körutazás a Monarchiában

Krakkó

Számomra legkedvesebb lengyel város. A második legnépesebb, ma 760 000 lakosa van. A zivataros lengyel történelem során hosszú ideig 1795-ig volt főváros. Nem csak királyi székhely, hanem a krakkói főegyházmegye székhelye is. Első írásos említése 966-ból származik. A város a központjában fekvő Wawel magaslaton és annak környékén helyezkedik el. Püspöksége 1000-ben alakult. Fővárossá 1038-ban vált. Az 1300-as évektől kezdve koronázó város. A középkori városmag és a városfalak ekkortól épültek fel. Ezek nagyobb részét az osztrák fennhatóság alatt elbontották, de a Flórián-kapu megmaradt.

Az első jelvényt egy viselési fotóhoz kapcsolódóan itt már bemutattam. Ezen a Mária-templom tornyai láthatók. A templom a Főtéren áll. A 13-14. századokban épült, gótikus stílusú. A tatárjárásban elpusztult korábbi templom helyén épült fel. Utoljára 1891-ben újították fel neogótikus stílusban. A templom nagyobbik tornya 82 méter magas. A szemet legjobban vonzó toronysisak 1478-ban készült. A kisebbik torony 69 méter magas a templomi harangjáték befogadására készült. A toronysisak reneszánsz stílusú és 1592-ben készült. A magasabb északi torony nekem is nagyon megtetszett a sok kis fióktornyocskával.

A másik krakkói jelvényen a középkori városfal megmaradt része, a Flórián-kapu tornya látszik. Mellette a kapu elé épített védmű, a barbakán széle látható. A jelvény másik fő motívuma a lengyel lovas katona. Az alsó részen elhelyezett szalag felirata szerint a jelvény a lengyel légió jelvénye. Lent középen a lengyel sassal díszített légiós jelvény kicsinyített mása szerepel. A jelvényen szereplő dátum, 1914 augusztus 16 magyar olvasók számára elsősorban a Zenta cirkáló elsüllyesztésére emlékeztethet. Lengyel szempontból a dátum inkább köthető egy krakkói eseményhez. A korábban megalakult lengyel légiókat összefogó Nemzeti Főbizottság (NKN) megalakításának időpontja is ez a nap. Ezzel az eseménnyel eldőlt, hogy a független lengyel állam létrehozásáért indított mozgalom Jozef Pilsudski vezetésével osztrák oldalon kötelezi el magát.

Subscribe
Visszajelzés
guest
1 Hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gabesz
Gabesz
3 éve

Ezen a jelvényen a városnév jelenik meg:

010.jpg
1
0
Would love your thoughts, please comment.x