Sapkajelvényes lapok

91. gyalogezred

A cseh nemzetiségű állománnyal rendelkező gyalogezredekről csak elég keveset lehet így utólag megtudni. A blogszerkesztés alapvető információs forrása az internet eléggé tanácstalan ilyen esetekben, mert a csehországi érdeklődés nagyon kicsi. Mások, nem csehek pedig nem kutatják ezeket az egységeket. Kivételt jelent a 28. és a 36. gyalogezred, mert ezeket hazaárulás és dezertálás miatt még a háború alatt kivették a hadrendből. Ez olyan súlyosan megalázó intézkedés volt, aminek a magyarázatát (mármint a dezertálás okait) az utókor is igyekszik megtalálni, hogy ezzel kicsit fakóbbá tegyék a gyávaságnak az egész nemzetiségre így rávetülő bélyegét.

A 91. gyalogezred alapvetően derekasan helytállt, mint ahogyan más cseh csapategységek is. Parancsnoksága, kádere Prágában volt. Budweis és a Cseh Erdő tájegység volt az ezred a kiegészítési területe. A környéken vegyesen laktak németek és csehek is. Az ezred leginkább arról ismert, hogy Svejk, a derék katona ebben az ezredben szolgált. Az ezred 1914-ben Szerbiában harcolt, majd 1914 telén a Kárpátokba került. Részt vett az 1915 tavaszán lezajlott nagy offenzívában. 1915 decemberében került az olasz frontra, majd a háború legvégén ismét Szerbiába.

Az ezred jelvénye mellé a bejegyzésben egy levélzárót tudok mellékelni, ami Budweis városának látképét mutatja 1602-ben. Csak feltételezem, hogy ez lehet az ezred alapításának éve is. Érdekes, hogy a hasonló levélzárók általában az ezred napjának korabeli csatajeleneteit ábrázolják, nem pedig a város látképét.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x