Sapkajelvényes lapok

Vörös ördög 2.

A huszárezredek köznapi elnevezésében az egész háború alatt megmaradt a “Vörös Ördög” név. Annyira elterjedt volt, hogy időnként más lovas ezredeket, egáész hadosztályokat illettek vele. Hogy eredetileg mikor keletkezett, hogyan terjedt el a név, senki sem tudja már. Leggyakrabban azzal a magyarázattal lehet talákozni ami a nevet orosz tisztekhez köti. A balsikerű gorodoki támadáskor az öngyilkos rohamban elpusztuló huszárokat nevezték el így állítólag. Most azt látjuk, hogy az 1. honvéd huszárezred és az 5. honvéd lovas hadosztály alkalmazta magára nézve a nevet. Az ezred emlékkönyvén ugyanaz a kép szerepel, mint a bejegyzésben szereplő tábori lapon. Az ördögös jelvény sok H betűje pedig 5. honvéd huszár hadosztályt jelent. Hivatalos neve ugyan lovas hadosztály volt, de mennyivel jobban mutat a három H betű egymás mellett!

De a név elterjedtségét mutatja, hogy az Arkanzas cég olyan jelvényt is gyártott, amelyen a lovas ördög alatt a táblácskát tetszőlegesen lehetett megvésni. Az itt bemutatott példány vésetlen, de létezik 5. számmal vésett darab. Ez utalhat a hadosztályra és az 5. huszárezredre is. Van 1-es vésés is. A huszárok lovassági öntudatát egy idő után már csak ezek a jelvények tartották fenn. A lovas hadosztályok és ezredek fokozatosan teljesen beleolvadtak a gyalogos hadrendbe. Gyalogságként használták őket.

A bejegyzésben felhasznált képeslap Csiszér Gábor barátomtól származik, akinek ezúton köszönöm meg újabb közreműködését!

Subscribe
Visszajelzés
guest
1 Hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
2 éve

[…] számos emléktárgyon és másutt is fennmaradt. A levelező lapok közül egyet már bemutattam itt. A mostani bejegyzés ehhez hasonló, csak a vörös ördög sapkajelvény most a levélbélyeg […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x