Sapkajelvényes lapok

31. tábori tüzér ezred

A tüzér egységek nagyarányú fejlesztésen mentek át a Nagy Háború folyamán. A mennyiségi fejlődés következtében felduzzadt az ütegek, tüzér osztályok és ezredek száma. Ráadásul, a korábban különválasztott tábori ágyús és tarackos ezredeket 1917-től vegyes tüzér ezredekbe szervezték. Mindezt a szervezeti változást az egységek elnevezése és számozása követte. Így lehetséges, hogy egy adott tüzér ütegnek, mondjuk a korábbi 1. honvéd tábori ágyús ezred 2. ütegének a besorolása és csapattestének az elnevezése kétszer is megváltozott a háború folyamán. Az első változáskor az ezredek azoknak a gyalogos hadosztályoknak a számát vették fel, ahová őket beosztották. Másodszor pedig akkor változott meg a számuk és nevük, amikor a vegyes tüzérezredeket létrehozták. Ekkor a korábbi ágyús és tarackos ezredek helyett tüzér ezredek jöttek létre. Hadosztályonként kettő. Az első viselte a hadosztály eredeti számát, a második a szám 100-zal növelt értékét. Vagyis, a 31. gyalogos hadosztály két vegyes tábori tüzér ezrede a 31. és a 131. tábori tüzér ezredek voltak.

Ezzel el is jutunk az ebben a bejegyzésben bemutatott jelvényhez és tábori levelező laphoz. A jelvényeken a FAR 31 a 31. hadosztály 1917 utáni vegyes tüzérezredeinek egyikét, a 31-est jelöli. A tábori levelező lapon látható FKR 31 viszont a megelőző állapot idején készült, amikor még az ágyús és tarackos ezredek külön voltak: 31. tábori ágyús ezred lapja. Ennek az ezrednek két ütege került át a később felállított 31. tábori tüzér ezredbe. A másik két üteg a 131-es ezredbe került.

Mind a jelvények, mind a bemutatott tábori lap a legritkábbak közé tartozik. Külön köszönet jár Csiszér Gábor barátomnak, aki a tábori lap képének közzétételét megengedte.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x