Különleges egységek

Trén

A trén a harcoló alakulatok anyagellátásával foglalkozó fegyvernem volt. Irányítása alá tartozott minden, a hadsereg számára rendelkezésre bocsátott szállítóeszköz, lóállomány, és az ezeket ellátó, gondozó személyzet. A trén a szükséges anyagok mozgatását, szállítását végezte.

Az 1914-es hadrend szerint három ezredben 18 trénzászlóalj (Traindivision) működött. Gyakorlatban a zászlóaljak önállóan működtek, és a hozzájuk tartozó hadtestek kiszolgálását látták el. A háború folyamán emelkedett a harcoló alakulatok száma, új hadtestek jöttek létre, így a trén csapatok létszáma is bővült. Sok esetben a trénbe hadifoglyokat is beosztottak.

A trén szóhoz mindenki számára a rakománnyal megpakolt szekerek, fogatok képe társul. A háború elején még alig voltak gépjárművek a frontokon. Később is a fogatolt szállítás az „országos jármű” maradt az elsődleges. A trén csapatok számára készített jelvényen is lovas szekereket látunk. Voltak olyan jelvények is, amelyek a trén zászlóaljak számára készültek. Ilyen szép jelvény a 2. hadtest trén csapatainak jelvénye, amely római harcost ábrázol lova mellett.

A békebeli beosztás 18 hadtest mellé rendelt 18 trénzászlóalja (osztálya) fennmaradt a háború végéig, de az újonnan szervezett trén csapatok számozása nagyon vegyes képet mutat. Legvalószínűbbnek az látszik, hogy szervezetileg a hadosztályok szintjén szervezett trén osztagok is megjelentek. Erre utal a sok levelezőlap bélyegzésén látható magas sorszám. Ehhez a bejegyzéshez a XVIII. hadtest trén parancsnokságának kétféle bélyegzőjével ellátott lapot mellékeltem. A levélzáró általában a trént ábrázolja egy 1849-es olaszországi harci cselekmény kapcsán.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x