Különleges egységek

Műszaki csapatok

A hadviselés nagyon nagy mértékben műszaki faladatok megoldását jelentheti. Ez a katonaság alkalmazásának minden módjára és területére érvényes. A fegyverzet és felszerelés karbantartása a legközvetlenebbül érinti a harcoló egységeket. A csapatok mozgásához szükséges eszközök működtetése, valamint a mozgatáshoz szükséges útvonalak, vasúti pályák felügyelete, építése, rombolás esetén a helyreállítás is ide tartozik. Ugyanígy, nagyon speciális eszközöket és szakértelmet igényel a nagyobb folyókon való átkelés. Mindehhez jön az ellenség védelmi berendezéseinek rongálása, saját védelmi létesítmények építése. A Nagy Háború idején alkalmazott új, különleges fegyverzetek (például aknavetők, lángszórók) működtetése is a műszaki csapatok feladata volt.

A műszaki csapatok a gyalogsággal szorosan együttműködve kerültek alkalmazásra. Megerődített helyek támadásakor például az utászok feladata volt a gyalogság támadása előtt az ellenséges műszaki zárak megnyitása (ha ezt a tüzérség alkalmazásával nem lehetett elérni). Így aztán a műszakiak vagyis az utászok és árkászok is jelentős véres veszteséget szenvedtek el az ütközetekben. Helytállásukat az általuk elnyert magas kitüntetések, például a legénységnek adományozott vitézségi érmek is mutatják.

A Monarchia műszaki csapatai számára is igyekezett a hadvezetés lelkesítő, követendő példákat bemutatni. A műszaki csapaktok sapkajelvényei is ezt a célt szolgálták. Korábbi bejegyzésemben írtam már a műszaki csapatok fejlődéséről, főleg az árkászokról a Nagy Háború alatt. Ebben a bejegyzésemben a lelkesítésre szolgáló levélzárót mutatok be. Ezen egy emlékmű látható, amelyet a Karintia határait 1809-ben védő két kis záró erőd hősi ellenállása emlékére állítottak az Alpok hegyei között Tarvis közelében. 1809 májusában a Fella folyó völgyében előretörő olasz-francia haderő néhány napig tartó heves küzdelemben foglalta el a völgyet védő Malborghetto és Predil erődöket. A védők a krónikák szerint az utolsó emberig harcoltak, és meghalt a két erőd parancsnok is, Johann Hermann von Hermannsdorf és Friedrich Hensel mérnök századosok. Részletek erről a csatáról itt olvashatók.

A bejegyzéshez mellékelt levélzáró a két emlékművet mutatja, amelyek a mai napig megtalálhatók Tarvis (ma Tarvisio) közelében. A mellékelt jelvény egy általános árkász jelvény.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x