Különleges egységek

Zsófia Honvéd Hadikórház

Az egyik legszebb jelvény, amiről nagyon keveset tudunk. A Nagy Háború alatt a sebesültek és beteg katonák ellátására hatalmas méretű egészségügyi kapacitást kellett működtetni. Az intézmények döntő részben ideiglenes, vagy más célra épült épületekben voltak elhelyezve. Főúri paloták, gyárépületek, iskolák adtak otthont a betegeknek, sebesülteknek. Egyik ilyen intézmény volt a Zsófia hadikórház.

Erről a kórházról csak nagyon keveset sikerült megtudnom. Egy internetes forrás szerint Budapesten a Hernád utca 42-46 alatti iskolaépületben működött. Nevét 1916 decemberében vette fel. Ma a Baross Gábor Általános Iskola és Facultas Humán Gimnázium működik ebben az épületben Budapest VII. kerületében.

A névadó „Zsófia” személye nem világos. A kórházakat az uralkodó ház személyeiről vagy arisztokrata hölgyekről nevezték el, illetve gyakran a kórházat ideiglenesen befogadó intézményről. A jelvényen csak a Zsófia név szerepel. Talán az uralkodó ház valamelyik személyére utal? Három ismertebb Zsófia létezett Ferenc József környezetében. Az első saját édesanyja, Zsófia főhercegné, aki bajor volt, a Wittelsbach családból származott. A második a császár első szülött leánygyermeke, aki 1854-ben látta meg a napvilágot. A Nagy Háború idején mindketten már régen meghaltak. Szóba jöhető még esetleg Chotek Zsófia bárónő, aki Ferenc Ferdinánd trónörökös felesége volt. De 1914 júliusában ő is meghalt a férje ellen elkövetett merényletben. A három közül legvalószínűbb névadónak a felséges édesanya tűnik. Furcsa persze az 1916 decemberi dátumozás: a névfelvételre Ferenc József halála után került sor.

A jelvény 1916-os dátumot ír, ami egybeesik a források szerinti névfelvétellel. A monogram felett hercegi koronát látunk, ami ismét az uralkodói családra utal. A fotó az iskolaépület mai képét mutatja.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x