Sapkajelvényes lapok

8. huszár ezred

Ennek az ezrednek a legénysége a Duna-Tisza közéről származó legényekből állt. A káder Szabadkán volt, de az osztályok Kecskeméten és Cegléden állomásoztak. Az ezred hadrendi beosztása szerint a lovas századok a térség gyalogos hadosztályait egészítették ki (a 31. 32. és 40. hadosztályokat). A Nagy Háborúban a lovas ezredeknek csak kisebb részét alkalmazták együtt, lovas hadosztályokban. A legtöbb ezredet szétbontották, és a gyalogság mellé osztották be, ahol felderítő- és futár feladatokat kellett ellátniuk. Ilyen beosztása volt a 8. huszárezrednek is.

Az ezred szép jelvényének a színei a kék huszármentére és a piros csákóra utalnak. A huszár ezredek öltözetének színösszeállítása ugyanis eltérő volt. A lovassági jelvények nagy része az itt bemutatotthoz hasonlóan szép színes, tűzzománcos kivitelű volt. Ennek az ezrednek volt még egy másik, tölgylombbal díszített jelvénye is, szintén zománcos.

A bejegyzéshez mellékelt levélzárón az ezred alapítója, mihályi Deák Pál ezredes képe látható. Róla azt emelik ki a források, hogy ő volt a hegyaljai felkelés leverője. Ez a felkelés még II Rákóczi Ferenc érkezése előtt, 1697-ben történt, Tokaji Ferenc vezetésével. A küzdelmek során megsebesült. 1701-ben ezredével Itáliába vezényelték, ahol 1704-ben francia fogságba esett. Francia megbízásból részt vett a francia huszár fegyvernem megalakításában. 1706-ban tudott visszatérni az osztrák császár szolgálatába. Nem sokkal később halt meg. A Rákóczi szabadságharcban már nem vehetett részt.

A levélzáró említi még a Nagy Háború idején működő ezredtulajdonost, Tersztyánszky Károly vezérezredest is. Ő 1854-ben született, és 1913-tól volt lovassági tábornok. Ezzel egy időben lett ő az ezred utolsó tulajdonosa is. Tersztyánszky magasabb csapategységeket irányított, így 1914 telén a Przemysl felszabadítását célzó támadást végrehajtó hadseregcsoportot, később a balkáni haderőt, majd a 3. hadsereget. Politikai jellegű konfliktusai és harctéri sikertelensége miatt leváltották és 1918 december 1-én nyugdíjazták. 1921-ben halt meg.

Subscribe
Visszajelzés
guest
2 Hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Éremgyüjtő
Éremgyüjtő
2 éve

Ime az emlitett tölgyfalombos jelvény.

sapkakukhuszárezred08a.jpg
2
0
Would love your thoughts, please comment.x