Különleges egységek

Géppuskások

Azt hiszem, hogy a Nagy Háború egyik legfélelmetesebb fegyvere a géppuska volt. A tüzérség a számolatlanul ontott gránátokkal kimutatottan több ellenséget semmisített meg. De a tüzérség munkája még a pergőtűzben sem volt olyan látványos, mint a géppuskáké. Ez a fegyver közvetlen irányzású lévén azonnal mutatta a tűzhatást, a találatokat, a sebesülést és halált.

Ezt az itt közölt jelvény is kiemelten fontosnak tartotta: „Célozz jól és semmisíts meg minél többet!” A géppuskás katonák visszaemlékezései is jórészt a rohamozó ellenség lekaszálását emelik ki. Persze a géppuska fészkek, állások az ellenséges tüzérségnek és a rohamcsapatoknak is kiemelt célpontjai voltak. Az összpontosított tűz sok géppuskás katona életét követelte.

A géppuskák kezelése jelentős szakértelmet igényelt. Az eszköz ugyan nem volt bonyolult, de rendszeres karbantartást igényelt. Ezt a gondos parancsnok (jellemzően egy tizedes) maga végezte. A mellé rendelt személyzet a géppuska szállításában és a lőszerutánpótlás biztosításában vett részt. Általában négy fő kezelő személyzete volt a Monarchiás Schwarzlose géppuskáknak. A mellékelt képen egy ilyen kezelő személyzet látható. A bemutatott jelvény egy ritkább példány. A rajta lévő fegyver ábrázolása kicsit sematikus. A kezelők viselik a korábban már bemutatott géppuskás fegyvernemi állomány jelző jelvényt a gallérjukon.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x