Körutazás a Monarchiában

Lemberg 3.

Lemberg nem először szerepel már ezen az oldalon. Nem véletlenül, hiszen a legfontosabb háborús hadszíntér első számú logisztikai központja volt. Amellett persze Galícia tartomány soknemzetiségű fővárosa is, gazdag történelmi múlttal, ahogyan erről korábban már megemlékeztem.

Maga a jelvény a Brüder Schneider cég terméke, a jellegzetes szürkefém anyagból, hátán szintén össze nem téveszthető tűvel és a gyártó jelzésével. Lemberg felszabadítása alkalmából készült, amint azt a felirat és a jelvényen szereplő dátum, 1915 június 22. is jelzik.  A harmadik lembergi jelvény a város látképével készült. Jó sok torony látszik rajta. Nem volt egyszerű megtalálni a hozzávetőleges irányt, ahonnan a kép készülhetett, de sikerült. Ez azért volt fontos, hogy a tornyokat azonosítani tudjam, mivel személyesen még sosem láttam őket. A korabeli képeslap pontosan ugyanazt a látképet mutatja, a térkép szerint déli irányból. Sajnos, ugyanebből a szögből készített mai fotót nem találtam.

A kép bal szélén látható torony a Latin székesegyházé. 14. századi gótikus katedrális, melyet III. Kázmér lengyel király építtetett. 1405-ben szentelték fel. Ma mindössze két római katolikus templom van a városban, ez a nagyobbik. A katedrális mellett a képen eggyel jobbra a Városháza tornya látható, amelyről már egy másik jelvény kapcsán írtam.

A kupola a kép közepén a Dominkánus Rend Kkolostorának a kupolája. Az első templom még a 15. században épült, mai barokk formáját 1745-ben kapta. Egyik nevezetessége, hogy a szovjet időkben itt rendezték be az ateizmus múzeumát, ahová az elnevezést meghazudtolva egyházi kincseket halmoztak fel közszemlére. A gyűjtemény ma is megvan és a templom alagsorában tekinthető meg. ma ortodox felekezet működik a templomban. A Szent György bazilika Lemberg egyik városi szimbóluma.

Negyedik a Korniakt torony. 1591 és 1631 között épült templom a városban alapított egyik ortodox szerzetesrend számára (szállásadó testvérek) olasz reneszánsz stílusban. Az ötödik, kettős tornyú templomot nem sikerült azonosítanom. A városnak azon a részén ma új épületek állnak. Feltehetőleg korábban már lebontották.

A háttérben látható a domb tetején a lublini unió emlékműve található. Az 1569-es lublini unió eredményeként jött létre a lengyel-litván államszövetség. A mellékelt fotó fordított sorrendben az ellenkező irányból mutatja a tornyokat, a dombról letekintve.

Subscribe
Visszajelzés
guest
2 Hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Yandere
2 éve

Yandere Mods Great post. Thanks for sharing.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x