Körutazás a Monarchiában

Nyitrai Vas Turul

A háborús áldozatvállalás emlékére és a harcokban elesettek családjainak támogatására országszerte emlékszobrokat avattak a Monarchia egész területén. A koncepció szerint a fából készült szobrokba vagy azok talapzatába vas szögeket vagy fém lapocskákat lehetett beütni. A szögeket adomány fejében lehetett megkapni. Korábbi bejegyzésekben írtam már a budapesti és a székelyudvarhelyi emlékműről. Ebben a bejegyzésben Nyitra város vas turulját tárgyalom.

Az ismertető nem nehéz, hiszen a korabeli szórólap fennmaradt, amin sok lényeges információ elolvasható. Az emléket gróf Nemes Jánosné költségén emelték 1915-ben. A turul szobor maga ércből készült, talapzata volt fából, amit be is borítottak az adományokból vásárolt szögekkel. A korabeli híradások szerint a szobrot a Városház téren állították fel. A tér korabeli látképe a bejegyzés nyitóképén látható.

A szobrot az 1919-ben létesített Csehszlovákia katonái eltávolították, ma már nem tudni, hogy pontosan mi lett a sorsa. 2015-ben a helyi magyarok közreműködésével újra felállították a szobrot, de ezúttal Alsóbodokon. Az országszerte valaha létezett emlékszobrokról átfogó olvasmány található itt.

A sokféle emlékszobor némelyikéről készült jelvény is. Ahogyan a korábban bemutatott kettőről, így a nyitrai vasturulról is. Mégpedig kettő is. Az egyik, kisebb jelvény a turult ábrázolja feliratos szalag fölött. A másik a nyitrai házi ezrednek, a 14-es honvéd gyalogezrednek a jelvénye, amit korábban már bemutattam. Ezen a város látképét bemutató jelvényen fölül, mintegy védelmezően kiterjesztett szárnyakkal látható a turul.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x