Körutazás a Monarchiában

Pappfalva 2

Egy korábbi bejegyzésben már szerepelt ez a kis falu Bukovina és Magyarország határán, amely esetleg Papp Dániel ezredesről kapta a nevét. Nemrég vettem észre a 29-es honvédek emlékkönyvében egy térképvázlatot. Ezen végre névvel szerepel Pappfalva, így a település helye most már jól beazonosítható.

Mint láthatjuk, a néhány házból álló falucska a Cibó patak és az Aranyos Beszterce egybeömlésénél volt. Tehát valóban a Borsa-Jakobeny vasút mellett, de nem a korábban sejtett részen, hanem Kirlibaba előtt még. A Cibó mentén is volt egy kisebb bekötő út. Az vezetett a frontvonal erős támpontjához, a Capul és Jedul hegycsúcsokhoz. A mai képen azt hiszem, hogy elég jól felismerhető a táj, amit a 100 évvel korábbi képeslapon látunk. Balra folyik az Aranyos Beszterce. Velünk szemben van a kereszteződés, a leágazás a Cibó völgyébe, a Capul felé. Jobbra a meredek part ugyanaz, mint ahol a honvédek ülnek a régi képen. A kép közepén a Cibó hídja látható.

A hely a 40. honvéd hadosztály körlete volt hosszú ideig. Még a tábori újságot is az előttünk fekvő Cibó patakról nevezték el. Ez alapján nem nagyon hiszem, hogy a névadó a Papp dandárt parancsnokoló ezredes lehetett volna. A dandár délebbre, Kirlibaba település közelében volt állásban. Azért mivel más, aktuálisabbat nem tudok ide beszúrni, most is csak egy Papp jelvényt mellékelek.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x