Körutazás a Monarchiában

Galata híd

A Monarchia városait és tájait bemutató sorozatban most már csak olyan jelvényeket tudok mutatni, amelyeken más országok nevezetességeit látjuk. A mostani jelvény és a képek Isztambul egyik híres látképét mutatják be. Az Aranyszarv-öböl fölött ível át a Galata híd, amit 100 éve újnak, most meg réginek neveznek a helybeliek. Az öböl és a híd egyik oldalán a régi, középkori városmag található, a másikon pedig az 1900-as évek elejétől kiépülő új városközpont, benne a Galata negyeddel, amiről a híd a nevét kapta.

Az öböl fölött persze már a bizánci időkben is volt fahíd, később pontonhíd is. A Nagy Háború idején ezen a helyen már a negyedik híd állt, amelyet a németek építettek 1912-ben. Ez a pontonhíd 1992-ig állt, amikor leégett. A helyén most már állandó szerkezetű, középen felnyitható híd épült 1994-ben. Ez sokkal szélesebb és némileg hosszabb is az elődeinél, háromsávos és villamospálya is került rá. Továbbra is a város egyik fontos szimbóluma, amelyről mindkét part és városrész panorámáját jól lehet látni.

A bejegyzésbe kiválasztott régi és mai kép a híd óváros felőli vége felé készült, és rajta a távolban a Szulejmán dzsámi kupolája és minaretei emelkednek ki. A régi képen éppen a Monarchia egyik nehéz tarackos ütege vonul át a hídon. Az mai képek egyikén az öbölben horgászók tömegét látjuk, háttérben szintén a dzsámival.

Ugyanez a panoráma látható a KuK Kraftfahtruppe in der Türkei feliratú jelvényen is. Ezt a jelvényt és egy nagyobb méretű plakettet egy a törökországi misszióhoz vezényelt osztrák tiszt, Gustav Siegfried Herrmann hadnagy készítette 1916 telén – 1917 tavaszán, amint az egy korabeli gépiraton olvasható. A kivitelező a bécsi Winter és Adler cég volt.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x