Körutazás a Monarchiában

Nyitra

Nyitra városa ősi település, első hivatalos említése 880-ból származik. De már a római korban is ismert volt. Fekvése alapján a hegyvidék és a Kisalföld találkozásánál kereskedelmi központ lehetett. Honfoglaláskori régészeti leleteket is találtak a város területén. A várost kettészelő Nyitra folyó kanyarulatában fekvő dombon épült fel Nyitra vára a 11. században. Az árpád-házi királyok uralkodása alatt jelentős támpont volt a Magyar Királyságot érő német támadások idején. Könyves Kálmán király alapította a nyitrai püspökséget 1113-ban. A várat 1241-ben a tatárok sem tudták elfoglalni. A vár és a város jelentősége később is megmaradt. A Habsburg uralom alatt I. Lipót hírhedt végvárrombolási akciójából kimaradt, mivel püspöki birtok volt. Így a vár a kor ízlésének megfelelő barokk arculatot kapott. A várban látható a Szent Emmerám templom 1158-ban épült és püspöki székesegyházzá szentelték. Az épületet a 13-14 századokban bővítették, majd 1640-ben nagyméretű barokk dómmal egészült ki. Ehhez az épületcsoporthoz csatlakozik a püspöki palota is, amely gótikus alapokon 1732-ben barokk stílusban épült újjá.

Nyitrán volt a 14. Honvéd Gyalogezred parancsnoksága. Az ezred kiegészítési területe Nyitra vármegyétől lenyúlt Esztergom vármegyéig. Az ezred jelvénye távolba tekintő, fürkésző honvéd őrszemet ábrázol teljes menetfelszerelésben. A honvéd a nyitrai várdomb előtt áll, amelyen jól látható a püspöki palota és mögötte a Szent Emmerám székesegyház tornya.

1915 október 17-én állították fel a Városháza-téren a „Vasturult”. A hazafias áldozatvállalás emlékére a város polgárai a hadiözvegyek, árvák és rokkantak megsegítésére acélszögeket vásárolhattak. Ezeket a szobor talapzataként szolgáló farönkbe vertek be, vassá változtatva a fa anyagot. 1919-ben a bevonuló csehek barbár módon sok más magyar vonatkozású emlékkel együtt ezt is lerombolták.

Az ezred rokkantalapja egy másik jelvényt is készíttetett. Ezen az előbbi jelvény kicsinyített változata látható. A fő motívum itt maga a várhegy. A jelvény felső részén megjelenik a nyitrai „Vasturul” is. Az ezred jelvényével díszített emléktábla a Duna másik oldalán Esztergomban látható.

Subscribe
Visszajelzés
guest
1 Hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
2 éve

[…] A másik a nyitrai házi ezrednek, a 14-es honvéd gyalogezrednek a jelvénye, amit korábban már bemutattam. Ezen a város látképét bemutató jelvényen fölül, mintegy védelmezően kiterjesztett […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x