Körutazás a Monarchiában

Mt Cece

A Cece csúcs Kelet-Tirolban fekszik a Fleimstal vonulat legmagasabb csúcsa, 2754 méter magas. A Dolomitok az 1915-ös olasz hadüzenet első napjaiban harcok színtere volt, és 1918-ig folyamatosan hullámzó harccselekmények zajlottak itt. A magashegyi terep a nagyobb hadműveletek lebonyolítására kevéssé alkalmas volt, ezért mindkét részről inkább csak korlátozott célú támadásokra került sor: a hegycsúcs birtoklása a környező terület, főként a Fleims völgy áttekintése miatt volt lényeges. A csúcs környékén 1915-ben és 1916 augusztusáig folytak komolyabb csaták. Mindkét oldalon elsősorban a magashegyi hadviselésre specializált csapatok, a tiroli császárvadászok illetve az olasz alpinik vettek részt.

A hegycsúcs ma közkedvelt kirándulóhely, nem csak a lélegzetelállító panoráma miatt, hanem mert a csúcs környékén zajló harcokhoz kialakított ösvények, fedezékek, lőállások jelentős része felismerhető állapotban fennmaradt. A Nagy Háborús emlékekről bővebben itt lehet olvasni. A csúcsért aztán a 2. világháborúban is heves harcok folytak brit és német csapatok között 1944 októberében.

Az 5. Landwehr gyalogezred alapvetően Pola védelmét látta el. Ez az ezred korábban bemutatott jelvényén is látszik. A II. zászlóalj 1915-től kikülönítve működött az olasz fronton. Előbb a 49. (Pussterthal) hadosztályban, majd a 90.-ben a 179. dandár majd a 13. hegyi dandár részeként. A Cece frontszakasz a tiroli front IV. védelmi körzetében feküdt, ahová a 90. hadosztály volt kivezényelve. A jelvény felirata szerint ez a zászlóalj volt állásban a Mt Cece csúcsán. Az ott ma is fellelhető állásmaradványokról mutatok egy mostani képet.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x